Пхенян се озъби на Сеул и Вашингтон | TemaDaily.bg – Темите на деня

0
Добави коментар
temadaily
temadaily

Пхенян се озъби на Сеул и Вашингтон
“Висшето командване на Корейската народна армия обяви, че всички артилерийски войски, включително стратегически ракетни части, ще бъдат поставени в бойна готовност от клас А“, съобщи Корейската централна информационна агенция.

26 Март 2013 17:55
0

принтирай

|

текст

Северна Корея обяви бойна готовност. Военните разположиха “стратегически ракети“ в позиции за възможни удари срещу континенталните части на САЩ, Хаваите и Гуам. Заповедта е издадена от върховното командване и е поредната рязка реплика на Пхенян към съвместните учения на Щатите и Южна Корея, които започнаха този месец.

“Висшето командване на Корейската народна армия обяви, че всички артилерийски войски, включително стратегически ракетни части, ще бъдат поставени в бойна готовност от клас А“, съобщи Корейската централна информационна агенция.

Според експерти, въпреки успешното излитане на ракета с далечен обхват през декември 2012, на Северна Корея ще и трябват години, преди да се сдобие с междуконтинентално балистично оръжие, които да удари САЩ.  Хаваите и Гуам за момента също са извън обхвата на ракетите със среден обсег. Тези оръжия обаче могат да улучат военните бази на Съединените щати в Южна Корея и Япония.

Министерството на отбраната на Южна Корея информира, че не е засякло знаци на необичайна активност от военните в съседната държава, но че ще наблюдава ситуацията. Военните сили на Вашингтон и Сеул ще продължат да провеждат учения до края на април. Те обявиха, че действията им са насочени само към отбрана.
Съобщението, че Северна Корея готви удар дойде, след като двете и противничики подписаха споразумение за общ отговор на всякакви провокативни действия от нейна страна. Докато предишни пактове между Щатите и Южна Корея се отнасят само до война между Пхенян  и Сеул, сегашното включва и най-малката провокация от страна на Севера, например изолиран инцидент при трансграничен обстрел. Последното споразумение гарантира подкрепата на Съединените щати за Южна Корея, ако тя реши да си отмъсти и позволява на Сеул да изиска допълнителна военна помощ от Вашигтон.

Северна Корея обстреля южнокорейския остров Йонпионг през ноември 2010. Имаше 4 жертви.

След като Пхенян обяви заплахата си, говорителят на китайското външно министерство Хонг Лей призова за сдържаност. 

 

източник: Ал Джазира

Temadaily/Велина Велинова

Тагове: Северна Корея Южна Корея Сеул Пионгянг Вашингтон САЩ ракети бойна готовност учения пакт