Тазобедрена дисплазия при кучето (Терапия)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

26.03.2013

Тазобедрената дисплазия е едно от най – често срещаните генетични заболявания при кучето. Наблюдава се при почти всички по – едри породи, а възможностите за лечението й и са твърде ограничени и доста скъпи. Какво представлява в действителност това заболяване и как да сме сигурни, че нашето куче няма да страда от него?

 

Терапия  Диагнозата „тазобедрена дисплазия” може да бъде поставена само от опитен ветеринарен лекар. За целта има множество начини. Но какво може да се направи след като чуем тази диагноза? Тазобедрената дисплазия не е равносилна на смъртна присъда за кучето. Въпреки тежките увреждания, които могат да настъпят, лечение има. Наред с хирургичните техники и лекарствените средства, които могат да бъдат предписани от ветеринарен лекар, съществуват и други методи, които да облекчат живота на кучето, страдащо от дисплазия, или дори да доведат до изчезване на симптомите на артрит. На първо място пациентите с тазобедрена дисплазия трябва да спазват строга диета – намаляването на телесното тегло може да се окаже решаващо за изхода от лечението, било то медикаментозно или оперативно. За отслабването могат да помогнат и физическите упражнения, стига те да са подбрани специално за кучето и да обхващат одобрени от специалист техники. Препоръчват се плуването и тичането. Бавното ходене и изкачването на стълби могат да имат добър ефект върху развитието на мускулатурата и укрепването на връзките. Специалните техники за лечение като  физиотерапия, кинезитерапия, хидротерапия, акупунктура и др. са важно допълнение към основната терапия. Не бива да се подценява и осигуряването на добри условия на отглеждане, хранене и спане. Ниските температури в апартамента или къщата, спането на студен под, разходките при лошо време могат да засилят усещането за болка и да влошат състоянието. В такива случаи се препоръчва поддържане на по – висока температура в помещението, осигуряване на добре подплътено кучешко легълце или такова, което е поставено на специална поставка, за да не лежи на земята, обличането на топли дрешки по време на разходките са дребни удобства, които могат да се окажат толкова нужни за болното куче.

 

Тазобедрената дисплазия е състояние, което не само засяга твърде много кучета по целия свят, но и води до болестни изменения, които струват скъпо на собствениците – и тук не става въпрос само за разходите за лечение, но и за цената на любовта на хората към техния любимец. Всеки човек, обичащ кучета, трябва да се увери, че неговият бъдещ другар не е обременен генетично от коварното заболяване, а собствениците на едри породи не бива да подценяват прегледите, които имат за цел да потвърдят или изключат възможността именно тяхното куче да страда от дисплазия на тазобедрената става. Едни от най – честите източници на страдащи от генетични аномалии кучета са малките и неофициални развъдници. Проучете добре мястото, откъдето смятате да се сдобиете с кутре, за да не се сблъскате с едно от най – често срещаните заболявания при кучетата.

 

Тазобедрена дисплазия при кучето – Същност

Тазобедрена дисплазия при кучето – Причини и симптоми

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Лаймска болест (Борелиоза) при кучета“

„Протези за кучета – шанс за пълноценен живот!“

„Инвалидна количка за куче – отново живот в движение!“