Д-р Стефка Христова, акушер-гинеколог: Всяка жена преживява климакс

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

С моята съпруга изживяхме повече от 40 щастливи години. Тя беше неуморима, жизнена, весела, никога не губеше чувството си за хумор. Но в последно време всичко се обърна наопаки. Неведнъж я улавям да говори несвързани неща или пък като започне да говори глупости, не млъква по цял час. След това пък мълчи часове наред или започва да плаче и не може да каже защо. Кажете ми какво да правя? Полудява ли съпругата ми, или нещо друго се случва с нея?Чувствам се отвратително. Често изпадам в лошо настроение без всякаква причина, често дори ме обзема непонятен страх, спя лошо. Забелязвам, че вече почвам да страдам от собствения си характер. 
 
Безпокоят ме непрекъснатите приливи на горещи вълни, внезапно почервеняване на лицето, изпотявам се обилно. А още работя и ми се налага непрекъснато да общувам с хора. Така искам да изглеждам добре и да не изпитвам чувство на неловкост при внезапен пристъп на горещите вълни и изпотяването.- Как ще отговорите на писмата на нашите читатели, д-р Христова?
– Макар че писмата са различни, мога да кажа, че в тях става въпрос за един и същи синдром. Това е синдромът на климакса, който има толкова разновидности. Дори понякога се маскира и под формата на стрес или на депресия. Разбира се, че не при всички жени, които са навършили 50 години, се появяват подобни проблеми. Иначе климаксът е закономерен процес в живота на всяка жена. Възрастовите изменения възникват и нарастват постепенно, за да може организмът да свикне с тях, да ги приеме и да се приспособи към промените. Ако обаче тези симптоми се появят у жена, която е на 35 или на 40 години, не бива да чака те да изчезнат сами. Отиването при лекаря е задължително. Като цяло климаксът се характеризира като хормонално преустройване на организма, когато женските полови хормони – естрогени и прогестерон, се изработват в недостатъчно количество и организмът се оказва извън хормоналното си равновесие. Което рязко намалява активността на клетките на сърдечносъдовата, костната и нервната система. И други жизненоважни органи.

– Може ли да се възстанови дефицитът на хормоните, ако се вземат хормонални препарати?
– За да е безопасно приемането на хормонални препарати, е необходимо да се направи консултация със специалист, който внимателно да подбере нужния препарат, съобразен с особеностите на организма. И това може да направи само квалифицираният лекар, който добре познава състоянието на организма. Това е необходимо, защото страничните действия на един или друг препарат могат да предизвикат образуването на ракови клетки в организма, заболявания на черния дроб или бъбреците, варикоза и др.

– Всъщност кое е по-целесъобразно – да се избягнат страничните ефекти или жената просто да си страда от липсата на хормони?
– Аз не бих поставила така въпроса. Да се спаси жената от неприятните усещания, предизвикани от страничните ефекти на предписания препарат, е възможно. И хормонотерапията не е единственият метод за лечение на климакса. Днес медицината разполага със средства, които съдържат хормони за облекчаване на симптомите на климакса. Препаратите са от природата, в състава им влизат вещества, които имат силни естрогеноподобни свойства. Те оказват положително въздействие върху изменения вече хормонален статус. Намаляват силата на приливите на топли вълни и премахват обилното изпотяване. Но тези препарати се предписват от лекаря, който добре познава състоянието на пациентката и знае какъв препарат точно да предпише.

Милена ВАСИЛЕВА