Microsoft Office 365 – “Скъпа, плати ли сметката за Word-a?”

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Текст: Делян Донев

Човек може да се обърка наистина, особено ако му не му се удава често възможност да следи отблизо IT новините. Нали чакахме Microsoft Office 2013, откъде изневиделица се взе Microsoft Office 365? Нищо сложно и страшно, това просто е абонаментният вариант на Microsoft Office 2013.  Точно така, вече не е нужно да си купувате най-новия офис пакет на Microsoft, а може да си го ползвате като услуга.

 

Идеята

Динамична, практична, за мнозина може да се стори много изкушаваща. Microsoft ви предлага да плащате за софтуера единствено само за времето, през  което го ползвате, като имате опция да си изберете функционалност, която най-близо пасва на вашите нужди – студент, домашен, професионален или корпоративен потребител. Office 365 e онлайн базиран продукт, постоянно достъпен (24 часа на ден, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината, оттам и името му), а от вас се иска само да разполагате с постоянна и надеждна връзка с интернет, както и да си плащате редовно на компанията. Щом пропуснете вноска, достъпът до софтуера се спира. Подобно на сметката за тока…

 

Гъвкавост

И така, трябва ви MS Office 2013, без значение дали сте студент, шеф на малка фирма или глава на семейство. Решили сте, че искате лиценз за най-новия офис пакет на Microsoft. А той, както знаете, не е съвсем евтин – варира грубо между $80 (за домашната) и $400 (за професионалната версия). 

Ако не можете да си позволите тази пареща начална инвестиция, Microsoft ви влиза в положението и услужливо ви предлага да се абонирате за Office 365. Тук цените варират от 5 до 20 долара на месец за работно място. Което звучи доста приемливо. Още повече, че разполагате с наистина разумни опции за настройка и висока степен на гъвкавост по отношение на това, къде и как ще ползвате софтуера.

 

 

Навсякъде

Основното изкушение на Office 365 e, че може да се инсталира и ползва на пет различни устройства. Засега това са Mac и PC базирани настолни компютри и лаптопи, но се предвижда съвместимост с Android i iOS. Но дори и без поддръжката на мобилни устройства Office 365 си е изгодно предложение за домашните потребители – с един абонамент може да осигурите себе си, жената, двете деца плюс някоя баба или дядо. За бизнес потребителите също остава опцията за пет устройства, но те трябва да принадлежат на един потребител. Което също е добра оферта, ако работата ви е разпределена (имате офис компютър, служебен лаптоп и таблет).

 

Активация

Няма такава. Големият бонус на абонаментния план е, че може да забравите за активация, лицензи и прочее. Разбира се, трябва ви активен акаунт към Microsoft, към който да се логвате, а оттам насетне може да мигрирате, активирате и деактивирате офис пакета на онези компютри, на които смятате да го ползвате. Нещо повече. Може да инсталирате т.нар. Office onDemand, или иначе казано, временно копие на пакета на случаен компютър, който ползвате в момента (ако сте на гости при приятел, в интернет кафене и т.н.). След като приключите, приложението се деинсталира само, като премахва всякакви следи от своето присъствие