Чучо Валдес с концерт в НДК на 9-ти април

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Носителят на осем награди „Грами“ Чучо Валдес ще свири за първи път на българска сцена със своя бенд на 9 април 2013 г. в зала 1 на НДК. Ценителите на хубавия джаз, на горещата кубинска музика, на брилянтните пиано изпълнения ще имат шанса да слушат на живо световната леганда, благодарение на продуцентска агенция „БГ Саунд Стейдж“ и посолството на Кралство Испания.

Според мнението на специализираната критика Чучо е след петте най-добри в света пианисти заедно с Бил Еванс, Оскар Питърсън, Хърби Хенкок и Чик Къриа.

Dionisio Исус „Chucho“ Валдес Родригес е роден в кубинската провинция Quivican в семейството на големия пианист Бебо Валдес и учителката по пиано Пилар Родригес. Под тяхно влияние още три годишен той вече свири мелодии на пианото си.

На 15-годишна възраст той създава първиото си джаз трио с Емилио дел Монте и Луис Родригес. През декември 1958 г. работи като пианист в Довил и св. Йоан – хотели в Хавана. През 1959 г. прави своя дебют с „Sabor де Куба“ – оркестър режисиран от баща му, където, макар и съвсем млад, акомпанира на много известни изпълнители от онова време като Роландо Laserie, Фернандо Алварес и Пио Лейва.

След активна концертна дейност в най-различни формации групата на Валдес се превръща в първата кубинска група, която участва на джаз фестивали в чужбина.
Валдес има записани 87 собствени албума и още 33 в сътрудничество с други музиканти. Последният за сега бе издаден миналата година и се нарича “Chucho`s steps”. С него през миналата година той обикали целия свят.
 

loading…