Остри отравяния с хлор

1
Добави коментар
woodmonster
woodmonster

Отровни вещества със задушливо действие

Задушливите отровни вещества причиняват пулмотоксичен тип интоксикации.
Към тази група спадат голям брой отровни вещества, но от гледна точка на масовите отравяния, най-голямо значение имат:

Хлор;
Фосген;
Амоняк;
�Азотни окиси

І. Физико – химична характеристика.
Хлорът представлява жълто – зелен газ с остра задушлива миризма. Притежава голяма химическа активност. Лесно разтворим във вода.

ІІ. Разпространение.
Намира приложение в химическата, текстилната, фармацевтичната и др. промишлености.
Поради своето антисептично действие се използва като дезинфекционно средство в медицината и домашния бит.
Широко разпространена е употребата на много хлорни съединения като хлороводород, солна киселина, натриев хлорид, калиев хлорид, натриев хипохлорид/белина/, хлорна вар и др., които също могат да причинят интоксикации.

ІІІ. Път на проникване.
Инхалаторен – за хлора;
Перорален – за хлорните съединения;

ІV. Токсичност.

Токсична доза – 0,2 мг/л;

Летална доза – 2,0 г/л;

ПДК – 0,0001 мг/л в производствени условия;

V. Механизъм на действие.

Механизмът на действие на попадналия в организма хлор зависи от концентрацията му в атмосферния въздух:

При високи концентрации се предизвиква рефлекторен спазъм на гласните връзки и бронхите поради дразнене на дихателния център и вагуса; смъртта настъпва за няколко минути;

При по-ниски концентрации настъпва химическо изгаряне на лигавицата на бронхите и белите дробове; смъртта настъпва до 40 мин. след контакта с отровата; химическото изгаряне се дължи на факта, че хлора взаимодейства с течните секрети от лигавиците като отнема Н атом и образува хлороводород, който с водата на секретите образува солна киселина;

При концентрации от порядъка на токсичната се развива токсичен белодробен оток, които причинява остър кислороден глад; причините за белодробния оток са две:

– преки местни въздействия от образувалата се солна киселина; повишава се пропускливоста на алвеоларните и капилярните мембрани, което води до излив на течности в алвеолите и бронхите;

– нервно-рефлекторни механизми – дразненето на лигавиците в белите дробове предизвиква изпращане на импулси по n. vagus до хипоталамуса и нарушаване на регулаторните му функции.

VІ. Патоанатомични промени.

Промените са от страна на дихателната система:

Хиперемия, обилни секрети и зелено оцветени некротични участъци по лигавиците на дихателните пътища;

В белия дроб се откриват оток, ателектатични огнища, бронхопневмонични участъци, бронхоспазъм и зелено оцветен ексудат в алвеолите;

VІІ. Клинична картина.

Преобладават инхалаторните остри отравяния, които са предимно професионални. Битовите и умишлени отравяния са предимно перорални и се срещат по-рядко.

Форми на остро инхалаторно отравяне:

Лека /катарална/ форма. Започва с парене и болка в очите, носа и гърлото. Минути след контакта с отровата се появява суха кашлица, болка зад гръдната кост, умерен задух.

Тежка /астматична/ форма. Симптомите на леката форма са по-силно изразени. Болния изпада в астматичен статус, развива се ОДН с цианоза по устните и пръстите на крайниците. Сухата кашлица става влажна с отделяне на зеленикаво оцветени храчки, понякога примесени с кръв и зелени некротични маси от увредената лигавица. При обективното изследване се установява дифузен бронхит и бронхиолит, а понякога и бронхопневмония. Пострадалия може да изпадне в пулмотоксичен шок.

Много тежка /асфиктична/ форма. Развива се при много високи концентрации на хлор. За минути настъпва летален изход поради спазъм на ларинкса и бронхите и спиране на сърдечната дейност.

VІІІ. Диагноза.

Диагнозата се поставя по данните от анамнезата за контакт с хлор и острото настъпване на трахеобронхит с отделяне на зеленикаво оцветени храчки.

ІХ. Диференциална диагноза.

Прави се с интоксикации с други задушливи отровни вещества.

Х. Първа помощ и лечение.

Първа помощ

Пострадалия се извежда от обгазената среда след поставяне на противогаз;

Дихателна реанимация – изкуствено дишане, подаване на кислород през маска или назален катетър, интубация с асистирано или командно дишане, вкл. и трахеотомия при нужда; методът на дихателна реанимация зависи от състоянието на пострадалия и условията при които се извършва;

Антидотна терапия – използва се аерозолна комбинация на 3% натриев бикарбонат, бикотит и новфилин-фракционирано инхалаторно;

Лечение – основни принципи

Големи дози глюкокортикостероиди и диуретици за овладяване на белодробния оток;

Противошокови и кардиопротективни средства;

Симптоматични средства – успокояващи кашлицата и отхрачващи сиропи;

Антибиотици.