5 детски градини и училища-мечта

1
Добави коментар

Понеже у нас има нужда от изграждането на нови и реновирането на стари учебни заведения, не бихме имали нищо против, ако изглеждат поне малко като следващите детски градини и училища. Хванаха ни окото не само заради дизайна, но и заради функционалността и оптимизиране на използваното пространство.

Детска градина Kekec на студио Arhitektura Jure Kotnik в Любляна, Словения

Детската градина Kekec е построена към сградата на типична словенска градина от 80-те. С нарастването на броя на населението в Любляна, местата в детските градини се оказали недостатъчни, което наложило подобна мярка. Новата част е свързана със старата, посредством градина, което увеличило площта с допълнителните 130 кв.м.

Фасадата е съставена от подвижни дървени плоскости, които са боядисани в девет цвята, но само от едната страна. Самите плоскости предлагат възможност за игра, понеже децата могат лесно да ги завъртат и така да научат различните цветове, да усетят дървото като материал и в същото време сами да променят начина, по който изглежда детската им градина. Друго предимство на тази фасада е, че може да пропуска различно количество светлина. Удивителното е, че тя е направена само за три дни, което доказва, че с малко материали и време, но с добра идея, може да се постигне удивителен резултат.

Детска градина Ecole Maternelle Pajol на студио Palatre & Leclère в Париж, Франция

Парижкото архитектурно студио реновира старата сграда от 1940 година, като запазва външния й облик, но я облича в нова цветна премяна. Тук всичко е толкова цветно, като се започне от двора и се стигне до тоалетните, че няма как да не те обземе весело настроение и желание за игра.

Детска градина на студио 70ºN в Тромзо, Норвегия

Пространството в детската градина е организирано в няколко зони и балансиран преход от екстериора към интериора, което е особено важно, предвид суровия климат в Норвегия. Стаите са така проектирани, че да се ползват за различни цели. С много малки промени и размествания, пространството се променя. Вътрешните стени също са подвижни и могат да обособяват по-малки зони.

По-голяма част от играчките и мебелите са интегрирани в стените, за да може подът да остане свободен. Освен това, за забавлението на децата допринасят и дългите маси за рисуване, стените за катерене и зоната за куклен театър.

Основно училище Erika-Mann на студио Baupiloten в Берлин, Германия

Освен немското архитектурно студио Baupiloten, в проекта се включват и самите деца с идеи как искат да изглежда училището им. Те обединили усилия, за да освежат тежкия и авторитарен вид на старата училищна сграда от 1915 година. Инспирирани от фанстасичен разказ, децата съдействали на архитектите с идеи и разкази, за това как използват определените пространства. Училището е обявено за най-добро в страната през 2008 година.

Гимназия Ørestad от 3XN Architects в Копенхаген, Дания

В тази гимназия залагат на т.нар отворени учебни пространства, вместо традиционните класни стаи. Самата архитектура на сградата предполага общуване и интеракцията и насърчава учениците да работят както индивидуално, така и на групи, без те да са строго определени. На всеки етаж има четири учебни зони, без ясни граници помежду им. Функционалността на сградата много наподобява популярните open office пространства.