Новини и Статии » Фитнес » Здраве » Диети » Недостиг-дефицит на храносмилателни ензими

45
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

Недостиг на ензими или ензимна недостатъчност ®

 

Когато в един организъм има недостиг на определени видове ензими, неговата способност да се възстанови след тежки тренировки ,наранявания, дълго боледуване  или друг вид стрес,  се възпрепятства.

Бързото възстановяване след тези стресови за организма състояния е пряко свързано с броят и активността на ензимите в тялото.Има редица фактори като възраст,някои заболявания, неправилни диети, стрес в работата и личния живот, нараняване, генетични обременености, които могат сериозно да влиаят на активността на ензимите.

Някои хора не могат да консумират аспартам и имат сериозни проблеми от този подсладител, който широко се влага в безалкохолните напитки в България.В организма им има недостиг на ензим фенилаланин-хидролаза ,това заболяване е познато като фенилкетонурия.Липсата на фениланин води до невъзможност да се разгради аспартама и се трупва в кръвта, което сериозно оврежда човешкия организъм.

⇒По подобен начин някои хора страдат от т.нар. лактозна нетолератност – в тях липсва ензима лактаза и поради това те не могат да усвояват лактозата от прясното мляко, затова лактозата преминава необработена през тънките черва ,след което по храносмилателната система отива в дебелите, там естествените микроорганизми на дебелите черва я разграждат ,но се отделят неприятно силно миришещи газове.

⇒Образуването на свободни радикали е още един признак за ниски нива на някои ензими и това сипмтоматично се изразява със сбръчкване на кожата, бавно възстановяване или заболяване. 

Вероятно вече сте чували за някои ензими, известни като антиоксиданти, като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион, пероксидаза, които помагат на тялото да се освобождава от свободните радикали и по този начин му помагат да е в тонус.

⇒От друга страна не всички ензимни недостатъчности се изявяват с клинични симтоми и по тази причина много от нас са с тонус под оптималния поради недостиг понякога само на един вид ензим в тялото ни. За да раберете дали евентуално не страдате от недостиг на някой ензим, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е вашето храносмилане.

 

 

 

Симтоми при недостиг на храносмилателни ензими

 

Нарушено храносмилане, болки в стомаха, отделяне на газове и др. са все симптоми, подсказващи за евентуален ензимен недостиг. Някои храни, като фасулът, са по-трудни за храносмилане от други и когато не бъдат добре разградени, те остават в червата и започват да гниятПонякога ензимната недостатъчност може да бъде преодоляна с прием на ензимни суплементи, а понякога за съжаление – не.

 

 

Комбиниране и лечение с ензими 

Поради огромното многообразие от видове ензими и субстрати, върху които те действат, широкият диапазон на оптималните им киселинност и температура и взаимноповишаващата се активност при съвместното им действие, много производители на суплементи предпочитат да създават и продават смеси от различни видове ензими от различен произход. Например ензимите с животински произход се „чувстват“ по-добре при температура, близка до телесната и при неутрално или алкално рН, докато ензимите от растителен или микробиален произход са по-активни при високи температури и кисело рН. В такива смеси ензимите могат да работят кооперативно и да покрият широка гама от стойности на киселинността, субстрати и температури давайки възможност на тези смеси да бъде намерено широко приложение.Чрез изследвания е доказано, че храносмилателните ензими могат да Ви помогнат при редица заболявания:

 

Препоръчва се прием на храносмилателни ензими при акне,

Приемайте комплексни ензими при алергии,

Недостиг на ензими има при някои автоимунни заболявания,

Ензимната недостатъчност има при забоявания на кръвообращението,

Ако организма страда от инфекция или  възпаление,ще е нужен допълнителен прием на ензими

Недостиг на ензими или ензимната недостатъчност има при спортни травми и претоварване или хронична преумора от тренировки

Вирусните заболявания могат да бъдат лекувани с комплекс от ензими.

Правилната Дозировка при прием на храносмилателни ензими е важна тя се определя от редица характеристики и особенности на заболяването и дефицита.Така че Ви съветваме да направите консултация с Вашия личен лекар, и да спазвате препоръчителния начин на прием на опаковката.

 

Полезна Информация за храносмилателни ензими