Какво се случва с чувствата през пролетта

51
Добави коментар
chrisbrown2
chrisbrown2

Какво се случва с чувствата през пролетта
5 Април 2009 / 11:04  |  Автор: chrisbrown  | 

 | Категория:

Новини

,
Любопитно

Колкото и невероятно да изглежда, пролетта все пак настъпва. А с нея и пролетните чувства, което не е зле да се има предвид. С повишаването на температурите много хора се чувстват окрилени след мрачните зимни месеци.

 

По-леките дрехи и ярките цветове по витрините събуждат отново жаждата за живот. Парковете се пълнят с влюбени прегърнати двойки, а който е самотен, се впуска в търсенето на сродна душа. Така поне звучат клишетата.

 

При възприемането на по-научен подход към обстоятелствата трябва да се отбележи, че действително при мъжете нивото на сексуалния хормон тестостерон през пролетта и лятото е с 30 процента по-високо, отколкото през есента и зимата. Но всъщност няма връзка между нарастването на тези равнища и сексуалната активност.

 

Влиянието на пролетните чувства

 

Нито така мъжете стават по-плодовити или пък има влияние върху възпроизводителните им способности. Ако нивото на тестостерона при мъжете се повиши по изкуствен път, това по никакъв начин не се отразява върху сексуалния им живот. Ограничени количества тестостерон има и в кръвта на жените. При тях обаче неговото равнище не се влияе от сезоните, зависи в много по-голяма степен от месечния цикъл.

 

При животните именно пролетта е най-активният размножителен период, тъй като раждането на малките през топлите месеци на годината гарантира продължителността на вида. Т.е. при тях така наречените „пролетни чувства“, респективно по-дългите дни еднозначно влияят върху раждаемостта.

 

И докато при повечето бозайници раждаемостта се променя според сезоните, при хората в последните векове това вече го няма. До 16 век все още най-много деца се раждат през пролетта, през март са средно с 20 процента повече, отколкото през останалите месеци. Което означава, че децата са заченати през юни предната година. Но постепенно тази тенденция изтлява и днес през март се раждат само с десетина процента повече деца, отколкото обичайно.

 

Край на зимните депресии

 

Що се отнася до настроението, важно е да се знае, че който прекарва повече време на открито, може да подобри така и настроението си. Положителните емоции се развиват най-добре при 23 градуса, докато в горещите летни дни разведряващият ефект се стопява твърде бързо. Освен това през пролетта изчезват почти от само себе си този вид зимни депресии, които се определят като сезонно обусловени.

 

От психологическа гледна точка вероятно при пролетните чувства става дума просто за един вид самосбъдващо се пророчество. Тъй като не е изключено, че чрез повечето светлина, топлина и лекота хората гледат по-положително на нещата – само защото е дошъл очакваният сезонизточник : http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=345071

КЛЮЧОВИ ДУМИ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари!

ЗА МОЯ БЛОГ

Автор: chris brown

Дата на създаване: 6 Юни 2008 / 14:09

Категория:
Спорт,
Наука,
История,
Политика,
Новини,
Компютри и Интернет,
Екология,
Глобалното затопляне,
Любопитно,
Технологии,
Бизнес,
Здраве,
Музика,
Лични,
Арт,
Медии,
Смях,
Авто-мото,

Прочетен: 6675222
Коментари: 2360
Последна промяна: 14 Януари 2015 / 01:08

НАЙ-ЧЕТЕНИ В Log.bg

1.   

zdrave (13918796)

2.   

chrisbrown (6675222)

3.   

nmrp (5969851)

4.   

Vankata (3637472)

5.   

kjelqzkov (2893290)

6.   

fen (2374099)

7.   

philosophy (2326431)

8.   

misterii (2036573)

9.   

IvayloSlavkov (1836594)

10.   

zabavlqvaise (1620210)