Бизнес климатът се влошава през март

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Бизнес климатът в България се е влошава през март, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Измерваният общ показател на бизнес климата показва понижение с 1.8 пункта спрямо февруари. Причината е песимизма на мениджърите основно от промишлеността, строителството и търговията на дребно. .

Най-голямо е понижението на показателят при търговията на дребно – с 5.3 пункта, заради по-песимистичните очаквания на търговците за намеренията на потребителите да харчат за покупки. През март анкетата сред мениджърите в сектора отчита засилено негативно влияние на фактора „недостатъчно търсене“, което е по-голямо от това на затрудненията на предприятията, свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша. Затова е логично и очакването, че през следващите три месеца цените на стоките ще останат общо взето без промяна. Ще припомним, че през февруари търговците на дребно бяха най-големите оптимисти и мениджърите в сектора даже съобщиха, че планират вдигане на цените.

Оценките и на мениджърите в промишлеността са влошени – с 1.2 пункта, но все пак те очакват повече поръчки през следващите месеци. Основен проблем продължава да е свитото търсене вътре в страната.

Засилва се и песимизмът при строителните предприемачи (оценката е надолу с 0.7 пункта), които доскоро очакваха ситуацията във фирмите им да се подобри. Но напоследък и те са заместили този оптимизъм с преценката, че по-скоро в следващата половин година ситуацията ще остане „същата“. Основните негативни фактори и тук са несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и недостатъчното търсене.

На равнището си от февруари остават прогнозите на мениджърите от сектора на услугите, като се очаква през следващите месеци повишение на търсенето. През последния месец мениджърите в бранша обаче посочват, че са нараснали финансовите им проблеми. Прогнозите на мениджърите по отношение на развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-благоприятни, като и очакванията им за търсене то на услуги през следващите месец и се подобряват. Общо взето мениджърите очакват цените през следващите месеци да останат приблизително на същите нива като март.

Към статията няма коментари. Напишете първия.