С/т/илните жени: Полина Ал-Битар

1
Добави коментар
Kerana
Kerana

„Представете си един абсолютно нормален човек, който сутрин се събужда и му се спи. Стараеш ли се да бъдеш точен до секундата, все нещо се случва и закъсняваш. И обратното. ”

Полина Ал-Битар е генерален директор на „Цептер България”. Завършила е Човешки ресурси в Софийския университет и магистратура по Информационни системи и технологии. В момента се дипломира като магистър по Бизнес администрация отново в СУ. На 31 години е, омъжена. Нетрадиционната за нашите географски ширини фамилия дължи на своя съпруг, който е сириец.

В какво се състои работата на един генерален директор?
Генерален мениджър на голяма компания като „Цептер” се занимава с абсолютно всичко – като се започне от най-дребните оперативни неща и се стигне до по-големите като стратегията и промяната. Всички отдели са пряко подчинени на мен. Отговарям за над 500 човека. Очакванията и въпросите на всеки един от тези служители трябва да посрещам всеки ден.

Трудно ли се става шеф?
На мен не ми е било трудно. Работих изключително много и с голяма любов. Все още всяка сутрин се събуждам свежа и идвам на работа с голямо удоволствие.

Кое е най-трудното изпитание за един мениджър?
За хората на мениджърски позиции е истинско изпитание да успеят да организират времето си така, че да им стига за всичко.

Работиш ли в събота и неделя?
Нямам фиксирано работно време. Винаги съм на разположение, независимо от часа или деня. И независимо от това дали съм в България или в чужбина.

Как се обличаш обикновено на работа?
Рокля и обувки. Обичам роклите.

Те ли преобладават в гардероба ти?
Да.

Защо?
Чувствам се изключително комфортно в тях. Нося и поли със сака и панталони, но най-добре се усещам в рокля.

Любими дизайнери и марки?
Не купувам неща, само защото са определена марка. Не съм роб на марките. По-скоро купувам определен стил, независимо на кой дизайнер или производител са дрехите.

А как би определила стила си?
Елегантно-разчупен. Представете си класически елегантна рокля например с интересен акцент. Ръкави до лакътя, например. Или дискретно цвете.

Най-скъпото нещо, което си си купувала?
Най-скъпите неща, в които съм инвестирала са почивки и бижута.
По принцип не си купувам извънредно скъпи неща. Повечето ми официални рокли, които изглеждат луксозно, са купени от Дамаск. Там индустрията за произвеждане на дамски официални облекла е масова. И ако у нас една подобна рокля би струвала 2000-3000 лева, то там може да се намери за 600-700 лв. Пазарувам и по време на разпродажби. Повечето ми чанти например са купени по този начин. Имам и друга тактика – купувам дрехите си предварително. Така, когато впоследствие трябва да отида на някакво „тежко” събитие, не ми се налага да търся конкретно облекло за него и да правя прибързани скъпи покупки.

Да видим какво си донесла от своите любими предмети и бижута…

Кутия за бижута, която е изработена от 417 истински седефа. Подарък ми е и е дело на една от най-старите работилници за арабеска в Дамаск.

Значката на General Manager в компанията. Това е един малък предмет, символът, който обединява седемте години, които работя в Цептер и цялата ми кариера.

Бижу във формата на кръст и пеперуда, което е направено по поръчка.

Много любим комлект от гривна, обеци и висулка.

Донесла съм и специални чаши, в които всяка сутрин пием чай със съпруга ми, защото не сме почитатели на кафето.

Каза, че вкъщи не пиете кафе. Храните ли се здравословно?
Големи почитатели сме на здравословен начин на хранене и на приготвяне на храната. Аз лично от три години се храня 6 пъти на ден – закуска, обяд, вечеря, две хапвания между храненията и късна вечеря. Хранителният режим ми е предписан от Ипократис Пападимитракос (тъй като преди имах сериозни проблеми със стомаха, дължащи се на нередовно хранене в ученическите и студентските ми години).

А има ли значение с какво се храниш? Българска кухня или източна кухня?
От малка избягвам мазните храни. Въпреки че консумирам много месо, гледам да подбирам качествено такова. Храня се с много зеленчуци, като кухнята ни е комбинирана – и българска, и арабска, и европейска.

Спортуваш ли?
Ходя два пъти в седмицата на народни танци и два пъти на фитнес.

На какви процедури за разкрасяване ходиш?
Гледам поне един път в седмицата да ходя на фризьор. Маникюрът си го поддържам сама.

Грим?
Абсолютно всеки ден се гримирам. Старая се лицето ми да изглежда максимално естествено – хем да се вижда, че има грим, хем това да не е основния акцент. Учила съм се от професионалисти.

Как разпускаш?
Запалена съм по организиране на пътувания… Най-често отскачаме до Солун, защото е близо. Там се разхождам, пия горещ шоколад, гледам морето. Два или три пъти в годината организираме и по-дълги пътувания.

Къде пътувахте последно?
Последната година бяхме във Франция, Шотландия и Ирландия, преди това в Белгия, Холандия и Испания. Не обичам all-inclusive почивки, по време на които се излежаваш на един шезлонг 10 дни. Обичам места, които са свързани с някакво преживяване. И на които ставаш сутрин в 8 и вечер си лягаш в 11 часа, натрупал множество емоции.

На бюрото ти има…
Договори, каталог с наши продукти, текущи документи, ценоразпис, календар, визитни картички, компютър.

Вдъхновява те…
Областта Андалусия в Испания.

В дамската си чанта винаги имаш…
Задължително парфюм.

Мъж мениджър или жена мениджър?
В моята практика съотношението между мъже и жени на ръководни позиции е 50:50. Изключение правят сферите човешки ресурси, маркетинг и реклама, където преобладават жените. Но стане ли въпрос за финанси и финансови услуги – повечето мениджъри са мъже.

Лидер е…
Този, който мотивира своя екип да постига целите си, дори когато той самият е на почивка.