Здравословни храни за повече енергия

7
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 396 пъти | добавена на 28.03.2013 г.

Всички ние сме имали дни, при които енергийните ни нива не са достатъчни, както обикновено, поради което чувстваме жажда за сън, ленивост и другите симптоми за хронична умора. Но има хора, при които умората говори за симптом на по-голям здравословен проблем. Хората които страдат от ниски нива на тестостерон, анемия, депресия и хипотиреоидизъм изпитват симптомите на умора по-често от хората без тези заболявания.

Лекарствата могат да подобрят живота на пациентите страдащи от хронична умора, но ние Ви предлагаме друг много по-лесен и здравословен начин, а именно консумацията на определени храни.

–         Зеленчуци с тъмни листа – Хората страдащи от желязо-дефицитна анемия, често изпитват симптоми на хронична умора. Без внасяне на необходимото количество желязо организма не е в състояние да образува достатъчно хемоглобин и съответно да доставя необходимите нива кислород до клетките. Тъмно листните зеленчуци, като спанак, къдраво зеле, лапад и пр. са с ниско съдържание на калории и мазнини но с високо съдържание на желязо. Ако страдате от ниски нива на тестостерон къдравото зеле може да бъде от голяма полза.

Снимка: graur codrin / FreeDigitalPhotos.net

–         Киноа – Този зеленчук попада в графата „супер храна”. Киноа е силно хранителен продукт, който ще повиши енергийните нива като подтисне умората. Киноа също като тъмно листните зеленчуци съдържа високи нива на желязо необходими за хемоглобина. Съдържа още витамин Б2 и магнезий, който играят съществена роля в метаболизма. Хората страдащи от диабет трябва да знаят, че киноа е отлична комбинация между въглехидрати и протеини, помагаща за стабилизиране на кръвната захар и предотвратява симптомите на хипогликемия като треперене, обърканост и умора.

–         Бобови храни – Бобовите култури са много сходни с киноата по това, че има идеално съотношение между въглехидрати и протеини. Това дава прилив на енергия и хората с хронична умора бързо разбират за добрите му качества. Но бобовите още осигуряват желязо – от голямо значение при хората с хипотироидизъм и анемия. Трябва да се отбележи, че голяма част от бобовите храни съдържат триптофан  – аминокиселина която има положително влияние върху хора в лошо настроение и депресия. Въпреки, че се говори за това, че соята /в групата на бобовите/ понижава нивата на тестостерон, последните проучвания опровергават това твърдение.

–         Сьомга – Тази риба е богата на омега 3 мастни киселини, които имат изключителна полза за здравословния начин на живот включително противовъзпалително действие, контролират телесното тегло, и предотвратяване на развитие на ракови образувания. Хората, които страдат от диабет тип 2 и депресии трябва задължително да консумират сьомга поне 2-3 пъти седмично. Ако страдате от ниски нива на тестостерон омега 3  мастните киселини могат да ви дадат повече енергия, като стимулират синтеза му. Както бобът така и сьомгата съдържат високи стойности на триптофат, който неминуемо ще повиши настроението Ви

–         Черен шоколад – Ако страдате от умора и имате нужда от прилив на енергия то парченце черен шоколад ще ви предостави това. Тъмния шоколад играе роля на невротрансмитер като серотонина, който може да повиши настроението и избави хора от депресия. Той също съдържа магнезий.

Забележка: За да бъде от полза, черния шоколад трябва да съдържа не по-малко от 70% какао. Не забравяйте и за калориите, тъй като черният шоколад има повече мазнини от млечния. Препоръчваме Ви да консумирате не повече от 30 грама дневно

Етикети

тестостерон, анемия, хипотиреоидизъм, хемоглобин, калория, мазнини, желязо. протеин, триптофан, диабет, метаболизъм, хипогликемия, омега 3, омега 3 мастни киселини, какао ,