Италия разреши спорно лечение със стволови клетки

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Давид Ванони (на снимката) може би предлага последна надежда. Но потайността на организацията му при отчитане на резултатите от леченията е съмнителна. Снимка: Университет на Торино

Клиниките, предлагащи недоказани лечения със стволови клетки обикновено си играят на котка и мишка с властите, независимо в коя държава. Но в Италия едно спорно лечение вече е официално разрешено. Здравния министър Ренато Балдузи е позволил продължаването на оспорвано лечение със стволови клетки при 32 смъртно болни пациентa, най-вече деца – въпреки че въпросните клетки не се произвеждат в съответствие с италианските закони за безопасност.

Изненадващото решение от 21 март шокира учените, които считат лечението за опасно, тъй като досега не е тествано по надежден начин. По мнение на Елена Катанео от Университета на Милано, която се занимава със стволови клетки „Това е алхимия.”

Решението идва след седмица медиен натиск за разрешаване на „състрадателната употреба” на терапията, разработена от фондация „Стамина”. В Италия, „състрадателнто приложение” на още недоказани лечения се позволява при спешност за смъртно-болни пациенти, при които няма друга възможност. В такива случаи държавата трябва да субсидира и предостави лечението безплатно.

Преди месец, в телевизионната програма „Хиената” се разказва как деца с нелечими болести като гръбначно мускулна атрофия не могат да се лекуват с въпросния метод. Личности от италианския шоубизнес се присъединяват към кампанията за отпускане на регулациите. В момента пациентските организации искат лечението да бъде достъпно за всеки с нелечима болест. На 23 март в Рим протестираха стотици.

Президентът на фондация „Стамина” Давид Ванони, психолог в университета на Удине, казва, че тази публичност му е спечелила 9000 нови пациенти.

Ванони разказва, че е разработил терапията след като е преминал успешно лечение за вирусно-предизвикана парализа на лицето. Поканил е руски и украински учен, които да разработят метода и казва, че от тогава насам „Стамина” е третирала 80 пациента – включително и хора с Паркинсон, Алцхаймер и др. Поради проблеми с регулациите лабораториите на „Стамина” се местят няколко пъти. Миналия май италианската агенция по лекарствата затваря последната лаборатория в Бресция, констатирайки, че, наред с други нарушения, съоръжението не е достатъчно надеждно за производството на незамърсени препарати.

Като цяло Ванони не е публикувал резултатите от леченията или подробности за терапията в която се използват клетки, които се вземат от костния мозък на пациента, манипулират в лаборатория, и после се връщат обратно в тялото.

Единствената публикация по темата е от лекари в Детска болница „Бурло Гарафело” в Триест, които докладват лечението на пет бебета със спинална мускулна атрофия тип 1 и, според съавтора Марко Карози, установяват, че „лечението не променя прогресията на заболяването”. Ванони обяснява това с неправилна употреба на клетъчния коктейл от лекарите.

Текстът е публикуван с разрешението на Macmillan Publishers Ltd част от: [NATURE] (Stem-cell ruling riles researchers), Alison Abbott (2013)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!