Филипинците пак влизат в кожата на Христос | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Филипинците пак влизат в кожата на Христос
За пореден път фанатичните католици преживяват Разпети петък по стъпките на Исус Христос, разпъвайки се демонстративно на кръст

29 Март 2013 11:30
0

принтирай

|

текст

Както всяка година по време на традиционните церемонии за Разпети петък, католици от Филипините пресъздадоха последните часове на Исус Христос, като бяха приковани за кръста или се бичуваха. Туристите, чуждестранни и местни, масово се стекоха в Сан Фернандо, на 90 минути с кола северно от Манила, за да присъстват на кървавите сцени от „Страстите Христови“. Под палещите лъчи на слънцето в пустееща местност в околностите на града дълги пирони бяха забити в краката и дланите на четирима мъже, които застанаха един след друг на кръста.

В Сан Фернандо мъже с качулка на главата се бичуваха с бамбукови пръчки като покаяние за греховете си, при което капки кръв опръскваха струпалите се зрители. Доброволците за разпъване на кръста очакват в замяна осъществяване на молитвите им, които често са свързани с оздравяването на техен близък.

„Свикнал съм“, казва 58-годишният Алекс Ларананг, който се подлага на разпъване на кръст за 14-ти път. „Това е като игла, която пробожда ръката ми. След два дни съм готов да се върна на работа“, допълва продавачът на малки хлебчета в автобусите. До момента той винаги е бил възнаграждаван за страданията си – съпругата му и децата му са в добро здраве, а той изкарва прехраната на семейството.

 

 

 

 

Филипинските католици всяка година минават показно по стъпките на Христос към Голгота, изживявайки всички мъки, които Библията и традицията са запазили за Христос на Разпети петък.

 

 

 

 

„Правя това за семейството си, за да не се разболява никой и продължавам да изкарвам прехраната. Беден съм, но не моля Бог да ме направи богат“, споделя Ларананг. Той и още трима доброволци изкривяват лица от болка, докато пироните се забиват в крайниците им. След приковаването им на кръста, където престояват няколко минути, те изглеждат изпаднали в транс с очи, отправени към небето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

След слизането от кръста доброволците отиват в медицинска палатка, докато туристите не спират да щракат с фотоапаратите си. Разпъванията на кръст се извършват в областта от няколко десетилетия, въпреки неодобрението на филипинските епископи. „Епископите повтарят от дълго време, че не одобряват тази практика. Но хората го искат. Те се жертват за другите“, казва брат Франциск Лукас от прес службата на филипинските епископи. „В живота си носим толкова много кръстове. Няма никаква нужда да носим един истински“, допълва той.

Филипините са най-голямата католическа страна в Азия. 80% от населението принадлежи към Римокатолическата църква, наследство от периода, когато страната е испанска колония. Кардинал Луис Антонио Тагле беше сред фаворитите за наследник на папа Бенедикт XVI.

 

източник: AFP

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Филипините разпъване на кръст Великден Исус Христос