Васко Громков: От години сценаристите на Слави ме крадат!

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Васко Громков е ъндърграунд поет, музикант, диджей, журналист, актьор, сценарист, радио и тв водещ. През 1991 г. издава първите рап песни в България. В момента е автор и водещ на класация за модерна българска музика по БНТ2 и БНТ Свят. Член на Съюза на българските журналисти. Громков е известен с пиперливия си език и неприязънта си към всичко пошло в българския шоубизнес. Днес му прави безпощадна дисекция пред “ШОУ”.
– Васко, ти си един от доайените сред българските дисководещи. До 1989 г. имал ли си проблеми с властта по време на участия и изяви? Помниш ли някоя интересна случка?
– Не! Дори напротив. Бях детето-чудо на Дирекция “Музика”. При първото ми участие на „Каваците” не бях пълнолетен, но ЦК на Комсомола изпрати специално писмо и направиха изключение да се включа в конкурса. Това за ограниченията са доста пресилени митове и легенди. Пускахме си абсолютно всички западни хитове, но спазвахме и процентите за българска музика, което не беше никак лошо. Де да можеше и сега да е така!

– Ти си отявлен противник на чалгата. Как обаче си обясняваш, че тази музика се превърна във водеща индустрия у нас, а другите стилове останаха на доста по-заден план? В момента си водещ на музикално предаване, което май е едно от малките пристанища за българската модерна музика.
– Ако се бях продал на тази дивотия в средата на 90-те, сега можех да имам частен самолет (примерно казано). После обаче този кич стана национален лайфстайл и нещата са необратимо извън контрол. Нормално е да е водеща индустрия в една агонизираща държава, в която нормалните се броят на пръсти, а останалите отдавна са избягали. Кофтито е, че чалгата се клонира непрекъснато. Ето в момента има някакъв безумен ренесанс на чалгираната хип-хоп (рап) вълна. Дебили с изразени говорни дефекти, рецитират за това, че им е през кура и ги боли фара, избиват си комплексите и пълнят кухите черепи на осакатеното поколение със зловеща простотия. Някакви дечурлига, дето насила се правят на негри с малоумни текстове и чака-рака бийтове. И за този еднодневен боклук се дават хиляди левове за видеоклипове и участия. Знаеш ли, че насила налаганото недоразумение Криско иска по левче за автограф от 12-13- годишните момиченца? И не позволява да го снимат с телефон, защото е „суперзвезда” и може да го щракат само с професионален апарат, и то пак срещу левче! Ето такъв индивид никога няма да се появи в моята тв класация, ако ще да е най-продаваният във Вселената.

– Един от албумите ти обаче е издаван от „Пайнер“. Какво помниш от сътрудничеството си с тях, коректни ли бяха?
– Ами, през 1995-а, когато моите тогавашни продуценти Бойко Петков и Иван Градинаров от група „Клас” ме поканиха да запиша втория си албум в студио „Сити”, ме попитаха имам ли нещо напротив албума ми „Златни хитове част втора” да бъде разпространен от една нова компания за българска музика „Пайнер – Димитровград”. Аз и дебютната касета на Стефан Вълдобрев май трябваше да сме първите за този лейбъл. Викам: ми що не… аз не съм тръгнал да печеля от това. И подписах тригодишен договор.

Чак после дойдоха разни Глории и подобни

Това в началото си беше компания за българска музика. Тя и досега е такава, ама се разрасна до империя. С Митко Пайнера съм се чувал само по телефона в средата на 90-те. Беше изключително коректен и внимателен. Ама и аз не съм се пазарил за никакви пари. Помня, че от първия тираж на касетата (6000 броя) получих едни 120 лева (днешни пари) и бях супер щастлив. В това се изчерпват контактите ми с „Пайнер”. Сега поне си правя самоирония с това приключение.

– За пореден път родната „Евровизия“ бе белязана от скандал. Открито се заговори, че умишлено първоначалният избор на зрителите – песента „Кисмет“, е бил сменен със „Само шампиони“ заради топлата връзка между Елица и Криско. Как гледаш на цялата история и изобщо на „Евровизия“? Има ли смисъл да участваме в подобен конкурс? От слабата организация на БНТ ли идват проблемите?
– В дни на тотален държавен и културен колапс, за мен организацията на БНТ си е съвсем прилична. Друг е въпросът, че на някой трябваше да му светне, че номерът с „Митре ле” втори път няма да мине. Онези на „Евровизия” не пасат вечер костенурки по площадите. И трите парчета на дуото са в графа „претупани и изнасилени”. Виж, подмяната на избраната вече „Кисмет” беше мега смехотворна. За всеки поне с грам мозък в главата е повече от ясно, че никакъв аржентински композитор не се е запъвал за „неуредени авторски”. Просто на Елица това парче най не й харесваше и е била в пълен шок от избора. Колкото до „автора” на „Само шампиони” – „суперзвездата” Криско – този пич е жалък и няма човек от гилдията, който да не му се подиграва кански, директно или зад гърба му. Ама, като Чалгария си го харесва, няма да се учудя, ако скоро стане професор и да започне да изнася лекции в Консерваторията.

– С Венци Мицов създадохте преди време интернет предаването „Дъ Риъл БГ Топ“. Впоследствие подобна рубрика се появи и в „Шоуто на Слави“!?! Обидихте ли се? Потърсихте ли си правата или поне някакво извинение от екипа на Трифонов получихте ли?
– Да, бе! Кога „бог” ще се извини на простосмъртни? Сценаристите на Слави не ме крадат за първи път. Правят го от години. Тогава „заимстваха” готови текстове от блога ми. Но

откакто се развихри Сиромахов, нещата съвсем изперкаха

Не ми е ясно какво се случва творчески в това „шоу”? Десетина години едни 30 души сценаристи, явно интелигентни хора, си превеждаха кротко вицове и афоризми от сайта anekdot.ru, а народът цъкаше с език и ги смяташе за гении. О`кей, няма лошо – намерили са начин. Все едно правят „кавъри” (смее се). Ама, на 1 януари аз си се мотая безгрижно из Фейсбук, а майка ми крещи от другата стая: „Пусни телевизора! Сиромахов ви е откраднал предаването на вас с Венци!”. Скарах й се да спре да гледа глупости и си продължих. Ама, като почна да звъни и телефонът после, се наложи да изгледам това нещо. Е, да – свил го е почти едно към едно.
Въпросът е и малко деликатен. На мен хората на Слави не са ми никакви, ама Венци Мицов е свирил в „Ку-Ку Бенд”, познава се с тях, приятел е с Маестрото. Тъпо е заради палавия Сиромахов да се влиза в някакви безумни войни. Аз такива неща, като „Дъ Риъл БГ Топ” до довечера мога да си измисля поне 10 различни. А Сиромахов … едва ли!

– Не си сред най-големите почитатели на Слави Трифонов, но защо толкова години продължава да е на екран и опитите да го конкурират удрят на камък?
– Честно да ти кажа, аз лично в онези времена, в които Слави продаваше мартеници под ЦУМ, го смятах за някакъв чалнат и ме беше страх да минавам покрай него. После, след промените, когато го раздаваше бунтар, му се кефех за кратко. Беше забавен и различен. Но това мина бързо.

Сега е развалина. Тъжна гледка от екрана

Явно тази телевизия с многото реклами е зомбирана в него и ще го лансира и само по катетър. За мен е селско момче, докопало времето и шанса си, чалгирало мощно нацията и осакатило поне три поколения досега с уж „битовия си хумор”. Не мога да си представя да правя едно и също нещо всяка вечер 10-12 години! Това е за луди и алчни хора! Мерси!

– Като сценарист в тв проекти имаш огромен опит. В момента огромна мода са риалити проектите. В ефира постоянно се пее, танцува и т.н. Не му ли писна на зрителя да гледа еднотипни предавания с едни и същи „ВИП персони“?
– На зрителя и да му е писнало, никой не го пита. Да яде марули и да си трае. Кому са нужни десетки телевизии, бълващи едно и също? Аз кабелна и телевизор нямам от 3 години. И се чувствам прекрасно. Каквото ме интересува, си го гледам с превъртане в Интернет. А „ВИП персоните” са ми полезни (усмихва се) – на техен гръб с малко хейт и остроумия си правя пиар и разтуха.

Гледах 10 минути от един български сериал и умрях от смях с нелепата и изкуствена актьорска игра в него. Разни мутри, ланци, джипове, бомби, а героите си говорят с една изискана театрална реч по Станиславски. Толкова е нелепо, че чак комично! После гледам и инвазия във Фейсбук със снимки и реплики от този сериал. Ама реплики ли са? – Като писани от улично куче.

– А има ли нещо на екрана, което те грабва и би препоръчал на хората да го гледат?
– Нищо не ме грабва! Ама грам! Може би, само култовите интервюта на Димитър Пенев. Фен съм на изтрещяването и хаоса! (усмихва се)

Отдавна се говори за „държавата на Златките“. Доста от момичетата, които се визират в тази категория, са се снимали по кориците на мъжките списания у нас. Как гледаш на тази теза, че „Златките“ напоследък превземат обществения живот у нас, без да са свършили нещо съществено в живота си? Държава на Златките вече няма! Това е история. Тук властва Държавата на Николета!

Тя е Кралицата на Нищото!

Ежедневно се изумявам, как и защо това солариумно-кафяво НИЩО успява да е във всички медии с това, че… работи НИЩО?!?!?!? В България има поне две дузини ултра яки, красиви и интересни мацки със световни успехи. За тях я се пуснат 2 реда, я не. За Николета обаче… всичко лази пред това Божество! Тъжно ще е, ако онова футболно недоразумение плаща за всичко това, ама не бих се учудил!

Едно интервю на Георги СТОЯНОВ