Войната в Сирия – люлка на пеленачета с калашници | TemaDaily.bg – Темите на деня

1
Добави коментар
temadaily
temadaily

Войната в Сирия – люлка на пеленачета с калашници
Все повече деца и тийнейджъри влизат във войната на страната на бунтовниците

29 Март 2013 17:59
0

принтирай

|

текст

Ето до какво доведе гражданската война в Сирия – 7-годишно момче с автомат „Калашников“ на рамо. Ахмед – синът на боец от Сирийската свободна армия (ССА), бе заснет с фас в уста и оръжие, голямо почти колкото него, докато „пазеше“ барикада, закриляща опозиционерите от снайперистите на Асад.

Роденият в Ню Йорк фотограф Себастиано Томада Пиколомини получи разрешение да се доближи до бунтовниците, които контролират един от някогашните лъскави райони на Алепо. Той засне Ахмед, за да покаже свирепите мащаби на сирийската война, коментира New York Post. „Когато си на фронта, е много лесно да се сближиш с хората около теб“, заяви журналистът пред Times of London. „Те гледат на мен като на един от тях. Залягах, кляках, скачах, крещях, дишах и се хранех с тях. Наблюдавах ги, докато умираха“.

Все повече тийнейджъри и младежи биват въвличани в двугодишния конфликт, отнел животите на повече от 70 хиляди души. Над 4200 от мъртвите са деца. Междувременно ООН счита наемането и доброволчеството с подобна цел на лица под 18 години за военно престъпление.

Въпреки това, според Human Rights Watch, която наблюдава отблизо борбата за сваляне на режима в Дамаск, през м.г. в редиците на бунтовниците имало редица момчета. Всички те били наети и обучени да се бият. Светът си спомни за пореден път цената на сирийския конфликт вчера, когато при обстрел над университета в Дамаск загинаха най-малко 10 невинни студенти.

Държавната телевизия хвърли вината за инцидента върху бунтовниците. Кадри от откритото кафене на кампуса показаха разпарчетосани пластмасови маси и столове, счупени стъкла, полуизгорели химикали и учебници по пода. Обсерваторията за човешки права осъди атаката и допълни, че тя отнела живота на 13 младежи и ранила поне 20 други, мнозинството от които били в тежко състояние. „Никой по света не би могъл да си представи по-престъпен акт от този“, коментира Амер ал Мардини – ректор на вуза, пред канала и новинарската агенция САНА.

 

източник: New York Post, Times of London

Temadaily/ Калин Боянов

Тагове: Сирия гражданска война Калашников деца невинни жертви Себастиано Томада Пиколомини