Живот в скалите

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Да живееш в скала – на много хора това вероятно няма да им се стори най-уютното нещо на света, но още от древността, скалните жилища са били най-естествените убежища от враждебния околен свят.

Невероятните подвизи на архитектурата не са се спирали само до отделни красиви сгради издялани в камък, а са се простирали върху цели градове издълбани в скали и планини. Макар и времето на древният град Петра, в скалите на днешна Йордания да е минало и сега да е само туристическа атракция, все пак каменните домове продължават да имат своите почитатели.

Освен скалите, като начин на живот, все по-голяма скорост набират и къщите под земята, наречени още еко жилища. Sala Silvermine – сребърна мина в Швеция, в която са се добивали над 3 тона от благородния метал годишно, дори е превърната в хотелска стая. Тя се смята за „най-дълбоката“ в света – на 155 м под земята.

Друг пример за това как могат да се пригодят природните дадености и да се превърнат в дом е Сетенил де лас Бодегас в Андалусия, Испания. Градчето съществува от хиляди години, но и до днес в него хората живеят в къщи издълбани в скалите.