„Порше“ и „Мерцедес“ ще произвеждат край Видин

2
Добави коментар
netbeui
netbeui

Германският производител „Мерцедес-Бенц“ ще произвежда автомобили и резервни части край Видин, пише „Стандарт“. Гигантът от Щутгарт влиза в новия „Автопарк България“, който се изгражда с европари по програмата за развитие на Дунавския регион и с частно финансиране. „Мерцедес“ ще започне производството си през 2017 г.

Според неофициалната информация в мегапроекта ще се включи и друга германска компания – „Фолксваген“. Концернът участва с компанията си „Порше“, базирана също в столицата на федералната провинция Баден-Вюртемберг.

За да подкрепи проекта, кабинетът назначи в четвъртък нов почетен консул на страната ни в Щутгарт – автоекспертът Тил Трукенмюлер, един от „бащите“ на Автомобилен Клъстър България. Рамо дава и правителството на Баден-Вюртемберг. Новината потвърдиха един от участниците в автоклъстъра – издателят на Autobild у нас арх. Любомир Станиславов и областният управител на Видин инж. Цветан Асенов.

Новината за включването на двете компании е трябвало да бъде обявена на конференция на АКБ през май. Заради оставката на кабинета „Борисов“ обаче форумът е отложен за 8-9 октомври.

„Вземаме за модел „Автопарк Калуга“ в Подмосковието, където „Пежо“ прави 72% от резервните си части“, обясни плановете собственикът на S Media, която издава Autobild у нас, арх. Любомир Станиславов. „Автопарк Калуга“ включва 15 града в Русия. В него присъстват „Пежо“, „Рено“ и „Мицубиши“. И над 30 от лидерите в автомобилния бранш –  гумите „Континентал“ и „Пирели“, щатският производител на автоматични трансмисии „Зет Еф“, двигателите „Къминс“, електрически компоненти „Магнети Марели“, „Бош“ и „Валео“, резервни части „Федерал могул“ и други.

„Производители на автомобили от Германия харесаха Видин за изграждане на нови заводи. Избраха сегашната свободна безмитна зона и мястото след нея до основите на Дунав мост 2 между Видин и Калафат“, каза областният управител на града инж. Цветан Асенов. Той уточни, че в автопарка ще се произвеждат автомобили и части за тях. Според Асенов голяма част от частите за колите във Видин ще бъдат доставяни от руския парк.

Проектът предвижда изграждане на интермодален център, предприятие за преработка на стари автомобили и завод за производство на автомобилни части.

Свободната безмитна зона при Видин, която стана индустриална зона, има всички условия за подобно производство. Тя е на 300 дка площ, 100 от които застроена. В нея в момента е настанена производствената база на испанската фирма FCC, която изгражда Дунав мост 2.

Етикети:

Видин | мерцедес | Порше | Автопарк България