10 събития през април 2013 г., които не трябва да пропускате

8
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Април е четвъртият месец според Григорианския календар и има 30 дни. Името му идва от латински и означава „отварям“, тъй като се смята, че април отваря вратите на пролетта. Затова в народната лексика месецът често е наричан още „цветен“. На 1-ви април не забравяйте да се пошегувате с някого по повод Международния ден на хумора и шегата. На 2-ри пък е Международният ден на детската книга. На 4-ти април психолозите празнуват своя професионален празник, а на 7-ми светът отбелязва Световния ден на здравето. Международният ден на ромите е на 8-ми, а на 12-ти е международният ден на авиацията и космонавтиката. На 18-ти април е международният ден на културно-историческото наследство.

На 22-ри е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души – Денят на Земята. На 24-ти април е денят на младежката солидарност, а на 29-ти – световен ден на танца. През април празнуваме два от големите православни празници: на 27-ми е Лазаровден, а на 28-ми, точно седмица преди Възкресение Христово – Цветница. Времето се очаква да бъде сравнително по-топло и влажно от стандартните температурни граници, измервани през месец април от метеоролозите. А ето и 10 от най-интересните събития, които може да посетите през април 2013-та.

1. От 3-ти до 6-ти април  за всички любители на виното – Винария: Международна изложба за лозарство и винарство и Фестивал на виното, Пловдивски панаир.

2. Ричард Клайдерман ще свири пред столична публика за четвърти път на 5-ти април в зала 1 на НДК. На него приписват заслугата за възраждане интереса към пианото в световен мащаб. Той има общо 73 концерта, 1 от които в България.

3. На 12-ти април в Зала 1 на НДК, Нешка Робева и нейните момичета и момчета ще отбележат своя дванадесети рожден ден с „Кармен от Факултето“. Сценарий, хореография и режисура – Нешка Робева, с музикалното участието на „Румба Афисионадо“.

4. И отново в зала 1, на 13-ти април за да представи най-новия си албум „7“, който излиза през ноември тази година, гостува световноизвестната кралица на world музиката –  Ищар.

5. За първи път заедно на българска сцена легендарните имена на италианската поп музика – Ал Бано, Умберто Тоци и Тото Котуньо. Датата е 16-ти април, мястото: зала 1 на НДК.

6. Наелектризиращо парти ви очаква в Арена Армеец с Carl Cox на 19-ти април. Предходното му свръхзвуково гостуване на Cacao Beach бе посетено от десет хилядната човека.

7. Като част от прощалното си турне, Vaya Con Dios, ще свирят на 20-ти април в зала 1 на НДК. Те идват за трети път след два напълно разпродадени концерта у нас.

8. На 24-ти април в Пловдив започва турнирът „Дъга от таланти“. На него ще бъдат показани оригинални тематични и сюжетни произведения в различните жанрове на танцовото изкуство, а най-добре представилите се ще спечелят квоти за участие в Световния танцов турнир World Dance Master 2013, който ще се проведе в Хърватия през месец май.

9. Уикендът 27-28 април запазете за разходка до Велико Търново. Там можете да посетите Третия национален фолклорен фестивал „Болярско надиграване“. Събитието ще се проведе в двореца на културата и спорта „Васил Левски“ от 9:30 ч. После се разходете из града и Царевец. В неделя отскочете и до архитектурно-музейния резерват село Арбанаси.

10. Лидерът на Dire Straits идва за втори концерт в България. Той ще се проведе на 29-ти април в зала 1 на НДК. Шоуто на Марк Нопфлър ще бъде част от турнето за представяне на новия му самостоятелен албум „Privateering“.

Това са само примерни предложения. Не забравяйте на първо място да се забавлявате.

Коментари

коментар(а)

Подобни: април, събития