Новите проекти на Хилда Казасян

13
Добави коментар
kos
kos

Едни от най-интересните музикални събития за годината се свързват с името на очарователната Хилда Казасян. Певицата, отдадена на джаз музиката, представя нов албум и международен проект за млади изпълнители.

Концертът с филмова музика “Замълчи, замълчи…” е вълнуващо завръщане в златните години на българското кино. Този уникален мултимедиен проект на Хилда Казасян е част от националното й турне, на което се промотира едноименния й албум. В зародилия се преди две години мащабен проект изпълнителката представя своите интерпретации на 12 любими филмови парчета. Включени са изцяло нови версии на песни от шедьоврите “Козият рог”, “Адаптация”, “Любимец 13”, “Войната на таралежите”, “Неочаквана ваканция”, “Момчето си отива” и др. Новото звучене на песните от спектакъла е принос на сформирания около Хилда Казасян екип от доказали се талантливи музиканти. Аранжиментите са дело на Христо Йоцов и Румен Тосков, а гост-музиканти в албума участват Теодосий Спасов-кавал, Цветан Недялков-китара, Петър Салчев-вокал, Михаил Йосифов-тромпет, Румен Тосков-пиано, Вили Цанков-тромбон и др. Варненци се насладиха предпремиерно на уникалния концерт, състоял се на 3 април в морската столица, като част от Европейския музикален фесивал. На 20 май ще бъде премиерата на “Замълчи, замълчи…” и в София.

Проектът “Поколения“, в които участие вземат Хилда Казасян и едни от най-добрите български музиканти – Христо Йоцов, Румен Тосков, Теодосий Спасов и Боби Йоцов, намери своето продължение. След изключително успешния концерт през изминалата година съвместно с Младежка Филхармония – София, музикантите продължиха да надграждат идеи. Със съвместни усилия всичко това се превърна в един международен музикален проект. Целта му е да даде шанс на млади изпълнители от музикални училища в страната и чужбина, да са на сцена с опитни професионалисти. Това е един нестандартен образователен проект, които ще вдъхне самочувствие и хъс на младите надежди на българската класическа и джаз музика. Програмата на съвместните концерти включва както авторски произведения на изпълнителите, така и образци от световни класически автори, аранжирани специално за случая. Освен концертите, в рамките на проекта влизат и съпътстващи уърк-шопове, в които всеки от известните музиканти ще предаде опита си на младите изпълнители.
Освен с български таланти, проектът ще бъде осъществен и с деца от различни части на света.