10 съвета за правилното хранене

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

16.03.2013

1.       В наши дни имаме на разположение голямо  разнообразие от специализирани храни, с които е по-лесно да предпазваме от, или да контролираме, много заболявания като уролитиаза, хранителни алергии, хронична бъбречна недостатъност и т.н. Ако домашният Ви любимец предпочита домашно приготвена храна, то тя трябва да се приготви по специална, съобразена с животното рецепта – попитайте Вашия ветеринарен лекар.

 

2.       За разлика от кучетата (всеядни животни), котките са строго месоядни; повечето от тях се хранят по всяко време – до 15-20 пъти в денонощието, като сами могат да регулират количеството на храната си.

 

3.       Затлъстяването е едно от най-често срещаните заболявания, които срещаме във ветеринарната медицина – особено при кучета и котки на средна възраст (между 5 и 11 години). Затлъстяването предразполага към или води до: метаболитни нарушения (хиперлипидемия, инсулин резистентност и други); ендокринопатии (диабет, хиперадренокортицизъм…); ортопедични заболявания; дерматологични заболявания; стоматологични проблеми; кардиореспираторни заболявания; урогенитални заболявания; неоплазия; функционални промени.

 

4.       Достатъчно е котките да са на добре балансирана диета, те нямат нужда от вкусово разнообразие всеки ден.

 

5.    Противно на общоприетото схващане, костите нямат хранителна стойност за Вашия домашен любимец (куче или котка). Единственото, за което могат да допринесат, е посещения при ветеринарния лекар, а понякога ваденето им от храносмилателния тракт на животното е на операционната маса.

 

6.     Не давайте шоколад на кучето си. Поради съдържащия се в него теобромин той е токсичен в големи количества. В натуралния шоколад съдържанието на теобромине е 15мг/г, а в млечния – 1,5мг/г, токсични са дози над 200мг/кг. Белият шоколад и шоколадът за кучета са безопасни.

 

7.    Грешка е да давате храна от масата; като споделяте храната си, Вие унищожавате представата на кучето за вашите отношения. Кучето уважава и чувства привързаност към господари, които защитават храната си. Подобно на много социални видове, които живеят в йерархични групи, при кучетата достъпът до хранителни ресурси се базира на точно определена верига, която отразява йерархията. Кучета, които получават храна от масата се възпитават много по-трудно, тяхната цел е да заемат по-високо място в йерархията.

 

8.       Грешно е да бъркате добрата диета с това да бъдете мил. Едно щастливото куче е здравото куче, което може да отиде на разходка и да поиграе със стопанина си. Храната трябва да бъде използвана само за да засити глада, а не като начин да се привлече внимание. Животните не са способни да управляват удоволствието си от храната по какъвто и да е разумен начин.

 

9.       Хранете мъжките котки само с висок клас храна и/или влажна храна (пастети, консерви с хапки, паучове). Тяхната уретра е по-тясна и дълга от тази на женските, което ги прави много по-предразположени към уролитиаза (камъни в бъбреците и пикочния мехур) и последваща неспособност да уринират (запушване на уретрата). Част от храните от нисък клас (съдържащи по-евтин растителен протеин) предразполагат към този проблем заради по-високото съдържание на фосфор в тях.

 

10.   Всяка смяна на храната по една или друга причина трябва да стане постепенно. Добре е първоначално да смесвате старата с новата храна, като постепенно увеличавате количеството на новата.

 

10 съвета за избора на домашен любимец – д-р Георгиев

10 съвета за избора на екзотичен домашен любимец – д-р Георгиева

10 съвета за правилното обезпаразитяване – д-р Гюдорова

10 съвета за ваксините – д-р Гюдорова

10 съвета за размножаването – д-р Генов

10 съвета за инфекциозните болести – д-р Здравкова

10 съвета за рисковете у дома – д-р Василев

10 от най-често срещаните начални симптоми на заболяване – д-р Войчев

10 признака на спешно състояние – д-р Златинов

 

Допълнителни съвети

 

10 съвета за младото куче/котка – д-р Бучков

10 съвета за възрастното куче/котка – д-р Вачева

10 съвета за кожата и козината – как да ги поддържаме – д-р Пейчиновски

 

Тези изключително полезни съвети са ни предоставени от Централна Ветеринарна Клиника