Често имам язви в устата, дайте съвет

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Проф. Милена Пенева

На читателския въпрос отговаря проф. Милена Пенева, ръководител на катедрата по детска дентална медицина към Факултета по дентална медицина в София, национален консултант по детска дентална медицина

Устната лигавица е част от стомашно-чревния тракт. Намира се на границата между вътрешната среда на организма и околната среда. Върху нея се отразяват всички промени в стомашно-чревния тракт, но и всички фактори на околната среда, достигащи чрез храна, пиене, дишане и говор. Когато дразнението е често, продължително и силно, локалната устна защита е преодоляна и може да възникне патология, изразяваща се в различни промени и лезии.

Дразненията от вътрешността на организма, способни да предизвикат лигавични лезии, са заболявания, свързани с храненето, на различните отдели на стомашно-чревния тракт (хранопровод, стомах, тънки и дебели черва), хормонални заболявания, дефицитни състояния, инфекциозни фактори от бактериален и вирусен характер, психологични фактори, умствено напрежение, стрес, имунодефицитни състояния и други. Върху лигавицата действат и локални фактори и травми. Не бива да се пропускат и генетични промени.

Могат да се наблюдават различни промени – ерозии, везикуло-ерозивни лезии, афти, улцери. Всяко заболяване или фактор е в състояние да атакува различна част от устната лигавица (устни, бузи, език, твърдо или меко небце) и да предизвиква различен вид лезии. Видът на лезията, мястото и честотата на появата, смущенията, които предизвиква, са диагностичните критерии за определяне на действащата причина. За да се установи, задължителен е преглед при специалист, който след оглед и подробен разпит би насочил за лечение на основното заболяване към нужния специалист. Не е възможно без преглед да се разграничат афти от язви (улцери) или вирусни промени. При всички случаи на поява на често повтарящи се промени по лигавицата на устата става дума за изява на общо заболяване, един от симптомите на което са и тези промени. Изключение правят локалните фактори, които травматично увреждат лигавицата. Такива са чести прехапвания, остри ръбове на нелекувани кариозни увреждания или лошо поставени обтурации и други.

Лечението на такива устни лезии трябва да става задължително от екип. Общото заболяване да се лекува от съответния специалист, за да се отстрани или ограничи причината за поява на устни промени, а лекарят по дентална медицина да се заеме с терапията за локалните промени, за да се облекчат оплакванията и да се ускори оздравяването.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти