Тортиколис или изкривено вратле

2
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Тортиколис или изкривено вратле
26.02.2013 • от www.MoetoDete.BG6698 прегледа 2 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Едва ли има бъдеща майка, която да не чака с нетърпение своето съвършено и прекрасно бебе. Понякога обаче проблемите се случват точно по време на раждането.

Какво е тортиколис или изкривено вратле?

Вроденият тортиколис се появява от раждането до 2-месечна възраст. Самата дума означава крива шия.

Бебетата държат главите си наклонени принудително наляво или надясно.

Причината е скъсяването на шийния мускул – sternocleidomastoideus. В резултат се нарушава хармоничният баланс при функциониране на двата мускула от двете страни на вратлето и главичката не стои правилно.

Съществуват няколко теории за появата на крива шия.

Най-често е в следствие на родилна травма, при която се разкъсват влакна от шийния мускул и се образува хематом. Той може да се види като подутина на вратлето. След като тази подутина се разсее, мускулчето се скъсява.

Друга причина е неправилното формиране на мускула по време на вътреутробния живот, в следствие ограничеване движенията на плода заради анатомични особености на матката (миоми, сраствания, еднорога матка и т.н.). Среща се и при засягане на периферни нервни сплитове, а при засягане на централната нервна система може да протече и като детска церебрална парализа!

Ако лечението се забави, последиците може да бъдат сериозни.

Освен като естетичен дефект, може да се стигне до: изкривяване на гръбначния стълб; асиметрия на лицето, като едната му половина на лицето изостава в развитието си и остава по-малка; проблеми със сукането, гълтането, дъвкането, както и с речта.

Препоръчително е лечението да започне при най-малките съмнения за тортиколис, което на практика означава още през първия месец.

Упражненията се назначават от специалист, като програмата включва и провеждането им в домашни условия.

Терапевтът ще ти обясни какво се изисква от теб, за да може ефективно да работите вкъщи за по-бързи и благоприятни резултати.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай