Здравословните ползи от секса

2
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Сексът е основна съставка на щастливата връзка.

Но освен, че доставя върховна наслада и заздравява отношенията между партьорите, сексът има някои безценни здравословни ползи, които ще ви позволят да се радвате по-дълго и по-пълноценно един на друг.

Ето какви са здравословните ползи от секса, базирани на многогодишни проучвания.

Сексът подсилва имунитета

Правенето на секс веднъж или два пъти седмично се свързва с наличието на по-високи нива в организма на антитела, наречени имуноглуболин А, които могат да ви предпазят от настинки и инфекции. Така че спестете си болничните дни и ги превърнете в похотливи дни.

Сексът подобрява сърдечното здраве

20-годишни проучвания показват, че мъжете, които правят секс два или повече пъти седмично, са 50 % по-малко застрашени от сърдечен удар от онези, които правят секс един път месечно или по-малко. Като част от причините се посочват регулацията на кръвното налягане и подобряването на кръвообръщението, които оказва сексът върху орагнизма.

Сексът подобрява мозъчната дейност

При възбуда изпомпването на кръвта от сърцето се засилва и така се повишава и притока на кръв към мозъка. В комбинация тези две функции в организма допринасят за по-гъвкава и бистра мисъл. От друга страна, при изпомпването на кръвта органите получават свежа доза кислород, а тялото се очиства от вредните вещества.

Сексът гори калории и поддържа фигурата

30 минути секс изгарят 85 калории. Това може да не ви се струва нито толкова много, нито толкова ефективно, колкото едночасова кардиотренировка, но със сигурност действа благотворно на мускулите и тонуса. И е далеч по-приятно. А колкото по-често го правите, толкова по-бързо ще започнете да забелязвате разликата в обиколката на ханша си. 

Сексът облекчава стреса

Сексът е доказано антистрес лекарство. При това много по-ефикасно от йогата, чаша вино и медитацията, например. Причината е, че отделяните по време на секс ендорфини и окситоцин активират центровете на удоволствие в мозъка, които създават чувство на близост и спокойствие, същевременно отклонявайки тревожността и депресията. Така, поддържането на пълноценен сексуален живот регулира трайно кръвното налагяне и нивата на стрес в организма.

Сексът намалява риска от рак на простата

Проучванията показват, че колкото повече еякулации имат мъжете, толкова повече намаляват риска от рак на простата. 5 или повече еякулации седмично при  мъжете в 20-те години от живота им намаляват риска с 1 / 3, докато при по-възрастните мъже нормата е 21 еякулации месечно. При жените сексът се явява превантивно средство срещу рак на гърдата.

Сексът подобрява съня

Чудили ли сте се защо мъжете заспиват толкова бързо след разтърсващо сескуално преживяване? При оргазъм, в мозъка се отделя мощният хормон окситоцин, който осигурява по-блажен сън. От своя страна добрият сън регулира кръвното налягане и дори теглото.

Сексът облекчава болката

Освен блажен сън, хормонът окситоцин стимулира и естествените болкоуспокояващи съединения в организма, наречени ендорфини. Така непосредствено след сексуален контакт може да изчезнат главоболието, артритни болки, сипмтомите на ПМС и множество други оплаквания. И още един изненадващ факт: сексът ускорява зарастването на раните (дори на упоритите) като регенерира определени клетки.

Сексът облекчава менструалните болки

При оргазъм, матката получава контракции и изхвърля съединенията, причиняващи болезнените спазми. Повишеният брой контракции подпомагат изпомпването на кръвта и ускоряват края на месечния цикъл. И дори сексът в този период да ви се струва не особено привлекателна опция, ако партньорът ви няма против, забравете задръжките. Просто легнете върху тъмна кърпа и се придържайте към мисионерската поза – в хоризонтално положение кръвотечението е по-слабо.

Сексът подобрява качеството на спермата

Мъжете, които редовно правят секс, имат по-висок обем и по-високо качество на спермата, с по-високо съдържание на сперматозоиди. А всички тези показатели са благотворни за жената, защото могат да подобрят настроението й, да премахнат депресията и дори да улеснят раждането.

Сексът подмладява

Нали сте чували, че човек, преживял великолепна нощ между чаршафите, се забелязва от далеч? Е това не е просто мит. Както мъжете, така и жените, изглеждат по-млади, тонизирани и с някак по-здравословен блясък на лицето след секс. Не случайно доста дами (и господа) на достолепна възраст го практикуват регулярно и се радват на великолепна физическа форма.