Първа Детска Консултативна Клиника – на лекар без страх и сълзи

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

През септември миналата година заработи първата за страната Детска Консултативна Клиника и с това донесе лъч надежда, че и у нас нещата може да се правят с мисъл за пациентите, особено когато те са деца. Напук на лошата практика в болниците обстановката да е подтискаща и стряскаща, в новата клиника е светло, просторно и чисто. Всъщност, така би трябвало да е във всички болници и това да не ни прави специално впечатление, но това е дълга тема.

Още с влизането ще ви стане ясно, че първата мисъл е била да се създаде комфортно пространство, където децата да се чувстват спокойни и да се освободят от напрегнатото усещане, че отиват на лекар. Приемната е цветна и заредена с внимателно подбрани играчки, с които детето да се разсее, докато бъде прегледано от педиатъра.

Същото важи и за кабинетите и стационара, които са чисти и приветливи. Клиниката е оборудвана и с учебна зала, където малките могат да наваксват с уроците или просто да почетат и порисуват.

Д-р Рада Маркова е идеен основател на клиниката и педиатър с многогодишен опит, дестки пулмолог, главен асистент към Катедрата по педиатрия на Медицински Университет–София и към Детската клиника на УМБАЛ Александровска. Основната цел на Детската Консултативна Клиника е създаване на детски здравен център от нов за България тип, където се обхващат всички нужди на детето: месечни консултации, съвети по кърмене и захранване, ваксинопрофилактика, кинезитерапия, клинична лаборатория, логопед, психолог и сектор „дневен стационар”. От персонала обещават да залагат на качеството на обслужване, а не само на броя преминали болни. Друго важно обещание е, че центърът ще има договор с касата и всички деца в нужда ще получат достъп до медицинска помощ.

Първа Детска Консултативна Клиника се намира до Зоопарка в София, на ул.Чавдар Мутафов 25Б, ет. 1 и работи от 8.30 до 20.30 ч. през делнични дни и от 10.00 до 18.00 ч. през събота и неделя. Цената на първичен преглед е 35 лв, а за пълния ценоразпис на всички прегледи и манипулации, погледнете тук.

снимки: Детска Консултативна Клиника