Примерно меню за рожден ден

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

За да приготвите някакво меню за рожден ден на любим човек, първо трябва да се съобразите с вкуса му. За салатата е важно я да съобразите със сезона. Предястието не е задължително, но трябва да е нещо по-леко. Основното по-традиция е хранително и обикновено включва месо.

За десерта – всичко каквото ви хрумне е подходящо. Традицията повелява да има торта, но пък може да опитате и нещо по-различно.

Ако имате много гости и не ги каните на вечеря, а просто на т.нар почерпка, направете шведска маса – сложете сандвичи, сладки, солети, малко мезета.

Ето и примерно меню за близки гости, по-подходящо е за зимният период:

1. Салата – подбрали сме салата с кус-кус, варено яйце, кисели краставици, колбас или шунка, сол, черен пипер, малко лимонов сок. Сварявате кус-куса и след като изстине смесвате с останалите продукти, които са ситно нарязани. Овкусявате салатата и сервирате студена. Не слагайте твърде голямо количество, защото кус-кусът е засищащ.

2. Минаваме директно към основното, защото след тази салата, предястието е излишно. За основно, ако имате много гости, пригответе капама от различни меса – пилешко, наденици, свински пържоли. Така няма да разочаровате ничий вкус и ще направите всичко заедно. Нареждате си месата в гювеч, като най-отдолу слагате подложка от кисело зеле. Овкусявате, добавяте малко вино и водичка и готвите.

3. За гарнитура можете да направите картофи – варени, пържени, на пюре. Също много подходяща гарнитура за капамата са запържени гъби в масло с малко чесън и копър за аромат. Изберете нещо не много тежко като храна.

4. Десертът трябва да бъде запомнящ се. Ако имате време, направете тирамису. В случай, че ви се струва прекалено, може да си направите плодова пита или крем карамел.

Лятно меню за рожден ден трябва да включва зелена салата с всички зеленчуци, с които разполага сезонът. Може да напълните домати с крема сирене, чесън, копър и малко кисело мляко. Подходящо и за салата, и за предястие. Ако идеята за предястие не ви допада, направете палачинкова солена торта.

Правите си палачинки, като след това започвате да слагате на всяка палачинка нещо различно – яйце, лютеница, майонеза, пастет салам, кашкавал, топено сирене и т.н След като свършат палачинките хубаво поръсвате с кашкавал и запичате само на горен реотан или в микровълнова фурна.

За основно направете пиле жулиен или пък панирани телешки пържолки. За тях ви трябват телешки шол, 3 яйца, галета, грис и подправки. Поръсвате пържолките с подправки, да постоят около час. После ги овалвате в грис и начуквате. Топите в разбити яйца, галета и пържите. След като са готови и горещи, настържете им кашкавал.

Може да си направите и пилешки филета в йенска тенджера – първо стоят в марината от соев сос, чесън, подправки и вино. После ги запържвате и слагате в йенски съд. Отгоре добавяте настърган кашкавал и сметана. Сметаната сте изсипали в тигана след пържолите. Следва да изпечете.

За гарнитура ви предлагаме картофи соте, пресни печени картофи с подправки или карамелизиран лук.

Десертът може да бъде купена торта, мелба, чийзкейк, може да си направите и богата плодова салата от много плодове, която сте заляли с дресинг от малко ром, сок от лимон и портокал и една ванилия.