Вложителите са изтеглили милиарди евро от Monte dei Paschi през февруари

1
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Италианската банка Monte dei Paschi призна, че е изгубила вложители, които са изтеглили „милиарди евро“, след като през февруари избухна скандала за огромните загуби от търговия с деривати.

Миналата седмица Monte dei Paschi обяви по-голяма от очакваното загуба за цялата 2012, заради ръста в провизиите за лошите кредити и загуба от 730 милиона евро във връзка с търговията с деривати.

Банката все още не може да каже ясно какво отражение ще има скандалът върху резултатите за първото тримесечие.

„Незаконният характер на тези сделки и техните последици доведоха до удар по репутацията, който намери непосредствено изражение в оттеглянето на депозити за няколко милиарда евро“, съобщи банката в документ, придружаващ поканата за годишното общо събрание, което ще се проведе на 29 април.

Главният финансов директор на банката заяви след оповестяването на резултатите за 2012, в четвъртък, че банката „бързо наваксва през март“ по отношение на загубените депозити през февруари.

„Януари започна добре…през февруари бяхме засегнати, но бързо наваксваме през март“, увери инвеститорите Бернардо Мингроне.

Той обаче отказа да даде прогноза за нивото на депозитите към края на първото тримесечие или да даде индикация за това доколко се е свил нетният лихвен доход или с колко са се увеличили провизиите.

Етикети:
, ,