Антибиотиците в животновъдството са заплаха за хората

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Медицинска асоциация от Онтарио (Канада) поиска да се забрани използването на хормони на растежа и антибиотици в животновъдството. Според Асоциацията антибиотиците могат да бъдат използвани само в случаите, в които това е предписано от ветеринарен лекар.

Според канадската компания CBS, Асоциацията е разработила документ, който предвижда забрана на употребата на антибиотици, защото в света се наблюдава практика на злоупотреба с различни лекарства в селското стопанство.

Доскоро това беше много сериозен проблем в САЩ. Сега дойде ред на Канада, което е свидетелство за нерешаването и пренебрегваното естество на проблема.

Не е тайна, че фермерите често използват антибиотици в животновъдството „за всеки случай”, превантивно. С други думи, на напълно здрави животни се дават лекарствени препарати, за да наддават на тегло или за да се предотврати появата на каквото и да е заболяване. И като се има предвид колко много лекарства употребяват хората – крайните потребители на храните, ясно е, че организма им, в края на краищата, започва да се съпротивлява.

В Канада са се трогнали от употребата за антибиотици в животновъдството много по-късно, отколкото в САЩ или в Европа. Достатъчно е да се каже, че някои видове антибиотици са забранен в САЩ, например цефалоспорините.

Прекомерната употреба на антибиотици в животновъдството се наблюдава и в бедните страни. Преди време относително високата цена на такъв метод на отглеждане на животните беше гаранция, че в полученото от третия свят месо не се съдържат алергени. Но последните разкрития в Китай показаха, че и там са започнали да използват ненужно антибиотиците. Получава се „заразяване” с алергени не само на месото, но също така и на тора, който китайците използват в продължение на векове в селското стопанство. Замърсяването на почвата с химикали и остатъци от лекарства, използвани в животновъдството, става национален проблем в тази страна.

В Асоциацията на Онтарио разбират, че е невъзможно напълно да се забрани употребата на лекарства в селското стопанство. Може би това дори и не е необходимо. Но за застраховане на федерално и регионално равнище, в законодателството трябва да бъдат премахнати всички вратички, които позволяват вноса и употребата на такива лекарства.

По отношение на защитата на човешкото здраве, Асоциацията предлага да се създаде независима институция, която да изработва препоръки на лекарите за това как и кога да се употребяват лекарствени препарати. И на федерално ниво е необходимо да се започнат съответните кампании.