Съвети за пролетно почистване

1
Добави коментар

Времето за пролетно почистване наближава. Колкото и неприятно да е заниманието, то е необходимо на дома, за да го прочисти от бактерии, да го зареди с енергия и да го подготви за новия сезон. Предлагаме ви топ съвети за пролетно почистване!

Съвет 1: Действайте последователно. Не почиствайте две стаи едновременно, защото така хабите повече енергия. Когато концентрирате вниманието си само върху една стая, пестите време и сили, а те определено са ви нужни за традиционното пролетно почистване.

Съвет 2: Почистете гардероба. В случая не говорим само за разчистване на дрехи, които вече не ви стават или са ви омръзнали. Извадете всичко от гардероба и почистете добре ъглите, които често се превръщат в „дом“ за гнезда на различни микроби и вредители.

Съвет 3: Изперете пердетата. Някои домакини се опитват да си спестят усилията, като мият само прозорците, без да свалят завесите. По-добре не следвайте примера им, тъй като прашните пердета само ще загрозят чистите прозорци. Свалете завесите и докато се перат, избършете прозорците. Простирайте пердетата веднага, след като пералнята приключи, за да не се мачкат и да си спестите гладенето.

Съвет 4: Почистете килимите. Изследвания сочат, че редовното почистване с прахосмукачка елиминира 80% от мръсотията по килимите. За останалите 20% трябва да се погрижите допълнително.Ако не смятате да перете килимите, то поне ги забършете с мокра кърпа, за да оберете космите и да освежите цвета. Освен това може да поръсите килима със сода бикарбонат и след 20мин. да оберете с прахосмукачка. По този начин запазвате цветовете на килима и елиминирате неприятните миризми.

Съвет 5: Обърнете внимание на шкафчето в банята. Често там се събира козметика, чийто срок на годност отдавна е минал. Изхвърлете всичко, което не сте ползвали от месеци и за което не сте сигурни дали все още е трайно. По-добре да купите нов продукт, отколкото да се сдобиете с обрив.

Съвет 6: Почистете хладилника. След като го размразите, почистете с памучна кърпа, като обърнете специално внимание на ъгълчетата, където се събира най-много плесен. За да ухае приятно, наръсете памук с ванилия и го поставете в хладилника.

Съвет 7:Нов сезон – нов облик. През зимата мебелите са разположени по-близо едни до други, за да се създаде усещане за топлина и уют. През пролетта може да направите някои размествания, за да изглежда стаята по-просторна.

 

01.04.2013/ Христина Спасова