Барети иззеха антични предмети

2
Добави коментар
mignews
mignews

След съвместно разследване, в момент на осъществена сделка, антимафиоти задържаха двама от водещите дилъри на антики в България, работещи и на международно ниво. Това са 40-годишният А. П. от Пазарджик и съгражданина му Д.З. на 43 г. по прякор Пальонката, криминално проявен за незаконно притежание на движими културни ценности, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията са задържани 30-годишният Г.Т. от село Сусам, който е осъждан ефективно за кражба, и Т.Т.на 65г. – без криминални прояви, имащи отношение към престъпната дейност.  Извършени са проверки на адреси и автомобили, използвани от задържаните на територията на Пазарджик и Хасково, в които са участвали и служители от СБОП – Хасково. Оттам са иззети множество движими културни ценности – монети и предмети от епохата на античността, сред които: над 200 антични монети /сребърни и златни, и няколко от бронз/, много от които са част от колективна монетна находка с римски денари и антониниани; над 70 различни по вид предмета, представляващи археологически артефакти; 5 антични пръстена; гема; камея; част от бронзов котел с орнаменти; апликации с позлата и такива с изобразени човешки и животински фигури по тях; фиали /античен съд подобен на купа/; бронзова фигура на херакъл. Намерен е и металдетектор от висок клас, марка „Майлаб 5000”.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 278, ал. 6 от Наказателния кодекс, под наблюдението на Окръжната прокуратура – Пазарджик. След 24-часовото задържане на четиримата мъже, на А.П. и Д.З. е наложена прокурорска мярка „задържане под стража“ до 72 часа. Полицията продължава работата по случая.