Да си отгледаме био зеленчуци и плодове у дома

4
Добави коментар
Galana
Galana

Кипите от енергия след дългата и сива зима да се захванете с нещо зелено, свежо и полезно? Но за жалост не разполагате нито с толкова много време, нито с голяма градина? Тогава ви предлагаме да ви отгледате лични ваши си, био зеленуци и плодове у дома, на балкона или дори в стаята, огрени от първите пролетни лъчи. Направете си градинка с подправки и зеленчуци по ваш вкус, които ще внесат много свежест в дома ви, а и ще ви дадат възможност да си откъснете здраве директно от ръка разстояние по всяко време.

Авокадо

Авокадото е полезен вид плод, който прилича на зеленчук, заради това че няма сладък вкус и съдържанието си. Той е може би единствения вид, съдържащ ценните за организма ни есенциални мастни киселини. Няма абсолютно нищо трудно, както се оказва, да отгледате такъв вид дърво у дома. Извадете костилката на един плод и потопите дъното във вода, докато останалата част трябва да е извън водата. Можете да постигнете това, като забодете костилката на клечки за зъби и я поставите в съд с вода.

Целия процес по покълване е бавен, но след известно време ще забележите как от костилката излизат малки коренчета, а после и от върха – стъбло. Когато дръвчето достигне 20 см дължина, е време да го засадите в саксия, като преди това отскубнете горните листенца. Не се притеснявайте, това ще стимулира дръвчето да се разклони и израстне по-бързо.

Джинджифил

Полезно, интересно, ароматно. Това може да се каже с малко думи за джинджифила. Това растение и по-точно неговия корен, се характеризира с интензивен аромат и специфични качества, които позволяват да се използва преди всичко в източната кухня. За лечебни цели е известен с факта, че облекчава болките в гърлото, има имуностимулиращи свойства, подобрява хранисмилането. Неговото отглеждане е изключително лесно, растението изисква от вас само топлина, вода и по малко слънце.

Засаждането не е толкова трудно, просто ще трябва да откриете коренчета с разклонения, на които се вижда, че има малки връхчета. Най-добре би било, ако можете да откриете органичен джинджифил, защото този отглеждан в конвенционални условия често е обработван с инхибитори, които пречат на покълването. И все пак може да посадите джинджифил и от коренче от обикновен корен от магазина. Поставете всяко парченце от корена с връхчето нагоре в широка просторна саксия, кореновата му система обича простора – така растението ще се развива ефективно. Полива се обилно и изисква търпение. Не е от най-бързо растящите, макар да няма проблеми при отглеждането.

Лук
Освен често срещаната практика да се покълва стар лук през пролетта, за да се посади през лятото, можете да се снабдите с начин, който ще ви позволява ежедневно да слагате на трапезата си пресен зелен лук. Ако не вярвате просто запазете коренчетата от връзката, която купихте днес и оставете за една нощ във вода.