Хормоните са “виновни” за целулита!

0
Добави коментар
blues_woman
blues_woman

Как и кога откриваме, че сме се сдобили с “портокалова кожа”, с целулит? Светлина по въпроса хвърля изследване, публикувано в Journal of European Academy of Dermatology.

Според заключенията на авторите ключова роля за възникването на целулита имат не мазнините, а хормоните, разкрива medikforum.ru. Борбата с целулита не е в посока “отслабване” – тук става дума за нормализация на обмяната на веществата.
Целулитът възниква заради повишено съдържание в организма на кортизол – хормона на стреса и напрежението. Кортизолът разрушава белтъците, като едновременно с това увеличава подкожните мазнини и вдига нивото на глюкозата в кръвта. Връзката не е сложна: човешкото тяло е програмирано в състояние на стрес да натрупва мастни тъкани. Ако ние съумяваме да управляваме емоциите си – значи ще сме способни да се предпазим от натрупването на излишни килограми, както и от придобиването на прословутата целулитна /портокалова/ кожа.
Добре е да сме наясно кои са основните стрес-фактори, с които ще трябва да се преборим.
Първо – умственият и емоционалният стрес. Срещу него помага режим, осигуряващ часове за приятна почивка, разпускане, СПА-процедури или хоби-занимания. Вторият тип стрес е свързан с лошата екосреда и сбъркания режим на хранене. Големите количества захар и мазнини в бързата храна налагат да направим промяна, ако искаме да бъдем здрави. Нормалната работа на стомашно-чревния тракт се отразява благоприятно и на хормоналния баланс. Наистина са нужни усилия и внимателен подбор на храната /риба, бяло месо, авокадо, зехтин, семена и ядки, лимони/. Но нали става дума за здравето ни? Третият вид стрес е физическият. Хората са склонни да вършат крайности: от уседнал, лишен от динамика живот – да преминат към интензивен режим с много спорт. Ако това се прави, то трябва да се случи постепенно. Но крайностите по принцип не са за препоръчване: не е добре да сме обездвижени – но и прекалените натоварвания не помагат.

Публикувано в категории: Диети и отслабване » Здравословен живот

Автор Marta

Пет сигурни последици на стреса

Стресът причинява различни промени в организма, по които се съди за нервното изтощение и/или настъпили като последица хранителни дефицити.

Защо сме пристрастени към определени храни? Разберете причините!

Всеки човек има различно отношение и предпочитание към храната. Едни обичат сладки неща, други – пикантни, трети са привърженици на здравословното хранене. Открийте какво е вашето отношение към яденето и разберете какъв е вашият недостатък!

Можем ли да се заразим от стрес?

Учените казват – да! Как да го избегнем?

Мазната храна разболява психиката

Учени формулираха още едно негативно въздействие на мазната храна върху организма – извън наднормените килограми. Храненето с такива продукти провокира болести на психиката.

Топ-5 на полезните мазнини

Подборът на правилните мазнини в храната има голямо значение за здравето и по-специално за скоростта на стареене.

Д-р Юрукова: Шуслеровите соли възстановяват баланса на хормоните

Поводът д-р Юрукова да се включи с консултация е проблемът на много жени с хормоните. За съжаление все повече млади жени страдат от този проблем, който е лечим

Преборете стреса с тези билки

Стрес, напрежение, неочаквани събития, трудности в работата или в следването. Имаме нужда от билки и полезни средства, с които да възстановяваме нашите сили

3 въпроса и 3 отговора за женското здраве

В пубертета производството на мъжки хормони може да доведе понякога до акне, което се дължи на свръхчувствителност на космените фоликули към андрогените

ТЕСТ: Как ви се отразява стресът?

Всички хора трябва да се изправят пред предизвикателствата, които животът предлага. Въпросът е как се справяме с тях. Дали ги посрещаме с увереност или се оставяме да ни повалят?

Каква е връзката между стреса и имунитета?

Случвало ли ви се е да се разболеете от простуда веднага щом довършите дадена задача в кратък срок? Страдали ли сте от грип или храносмилателни проблеми в края на седмица, през която децата са ви създавали доста проблеми?

Опасните страни на целулита

Специалисти посочват, че целулитът представлява бактериална инфекция, причинена от стафилококи или стрептококи.

Проникването на тези причинители води до