Какво представлява скъсяването на маточната шийка?

20
Добави коментар

В последните седмици на бременността, тялото на бременната жена започва естествената си подготовка за раждане. Сред ранните признаци на раждането са скъсяването и разкритиието, които се случват на шийката на матката и това се случва, за да даде възможност на бебето безопасно и гладко да излезе от матката на майка си.

 

Какво представлява скъсяването на маточната шийка?

 

Когато жентата не е бременна, както и по време на бременността, шийката на матката е дебела и дълга. В реалните измервания, нормалната маточна шийка не е много дълга, около 3-5 см дължина. В последните седмици на бременността, тъй като долната част на матката се подготвя бебето да излезе, шийката на матката започва да се скъсява и изтънява. Цервикса става все по-къс и по-къс и повече „излиза”, в крайна сметка се слива с долната част на матката. Изличаването понякога се нарича „узравяне” или „изтъняване”.

 

Като наближи датата за раждане, главата на бебето се спуска и матката на майката започва да се свива, това съчетано с изличаването и разширението, може да доведе до натиск и контракции. Отнема няколко седмици, за маточната шийка, за да се заличи напълно. (Ако една жена е с първото си дете, шийката на матката вероятно ще се заличи преди да се разшири, в последващи бременности шийката на матката може да се разширява, а след това да се заличава).

 

Подготвяне за бебето: дилатация

 

Тъй като шийката на матката се заличава и изтънява, тя също започва да се разтяга и разширява. Това се нарича дилатация. Това разширяване и разкритие прави по-лесно  за бебешката глава и останалата част от тялото му да преминат през през матката и вагиналния канал за раждане.

 

 

Степента на разширяване се измества в сантиметри. През по-голямата част от бременността, шийката на матката ще бъде нулеви см, затворена и неразширена, поддържайки бебето да расте в безопасност. По време на активното раждане, вашият лекар ще измерва нивото на разширяване чрез поставянето на пръст във вашата вагина. Понякога дилатацията се проверя с пръсти. Един пръст е груб еквивалент на 1 см, но това е по-субективна мярка, защото размера на пръстите варира – особено между лекарите мъже и лекарите жени.

 

Преминаването към раждане се измерва с напредването на дилатацията на шийката на матката на бременната жена. Основно е установено, че шийката на матката се разширява с един см по време на всеки час, но това не важи за всяка бременност. 0-4 см разкритие се смята за преждевременно раждане, а не е необичайно жената да има разкритие до 2 см, няколко седмици преди раждането. Дилатацията от 4-7 см се случва по време на активното раждане.

 

7 – 10 см преходната фаза (преминаване от активно раждане до финално раждане) и когато шийката на матката е 10 см (с размера на главата на новороденото) това се счита за пълно разкритие и пълна готовност за раждане.

 

Снимки: Sailom, zole4 FreeDigitalPhotos.net