Иновациите в селското стопанство

2
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 5.00 от 5)

Глобализацията, прекомерната експлоатация на природните ресурси, изменението на климата и огромният прираст на населението поставя повече въпроси за удовлетворяването на търсенето на храни от населението. Продоволствената сигурност е от основно значение за всяка държава.

Днес е налице спешна необходимост от използването на иновационни методи в селското стопанство, икономически ефективни по отношение на разходите.

Традиционните методи включват използването на химикали за борба с вредителите и плевелите, използването на синтетични торове, които не са икономически и екологично чисти.

Макар, че традиционните методи имат своите предимства, то в общата практика има ограничени възможности за решаването на тези проблеми.

Някои от методите се използват за разработването на земеделските системи и включват използването на природни и биологично активни вещества, като например биопестициди: Този тип на пестициди са получени от природни материали, които са екологично чисти.

Биопестицидите обикновено са по-малко токсични в сравнение с конвенционалните пестициди и като цяло влияят само на вредителите. Биопестицидите са лесни за употреба. Биоторовете се използват за подобряване на плодородието с използването на биологични отпадъци. Те не съдържат никакви химикали, които са вредни за почвата.

Биоторовете са много полезни за обогатяване на почвата с микроорганизми, които произвеждат органични хранителни вещества и помагат в борбата срещу болестта.

Земеделската продукция, получена по този начин, не съдържа следи от опасни и токсични материали. Целта на прилагането на биоторовете е снабдяването на почвата с основни хранителни вещества за растенията и за техния по-добър растеж.

Използват се природни стимулатори на растежа. Синтетичните стимулатори на растежа имат малко странични ефекти, но в дългосрочен план те са причина за много заболявания. Ако климатът е склонен към промени, трябва да се използват стимулатори на растежа и храненето на растенията.

Те са много икономични и могат да се използват навсякъде. Иновативните подходи в селското стопанство включват екологично чисти, лесни за употреба средства, които се прилагат лесно и се използват в различни екологични условия.