Наш онколог в US-екип откри ново лекарство срещу рак

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Български учен от Чикаго участва в разработката на ново лекарство против рак. Д-р Константин Христов и колегите му са открили препарат, който намалява туморите и връща към живот пациенти, отдавна отписани от медицината. Лекарството ще претърпи още изпитания, но засега дава надежди, че в близко бъдеще е възможно намирането на универсален цяр срещу рака. Д-р Константин Христов повече от 40 години специализира в сферата на онкологията. От 1989 г. работи и преподава в престижни медицински университети и лаборатории в САЩ.

Христов е съавтор на изследването, което включва 15 болни от рак. Всички са имали тумори в напреднал стадий на различни органи. Нито един от тях не се е очаквало да живее повече от шест месеца. Години след експериментална терапия резултатите са категорични: един е в ремисия, трима са живи, а при други трима туморът е намалял, съобщава bg-voice.com.

Самият Христов признава, че е още рано да се стига до революционни заключения. Предстоят изследвания върху още стотици пациенти, преди този метод на лечение да получи одобрение.

Втората фаза на проучването ще струва милиони и за нея се търсят инвеститори.

15-те болни от рак, които са участвали в терапията, са имали рак с т. нар. р53 клетки, които са мутирали в тумор. Р53 е ген, който в нормалните клетки съществува, но не е активиран. Задачата му в обичайното си здраво състояние е да предпазва ДНК на човек от увреждане. Ако се появи проблем, работата на този ген и на произвеждания от него протеин е да „препарират“ увредената ДНК и да не позволят тя да се предаде на дъщерните клетки.

Затова наричат р53 „потисник на туморите“. Според US National Library of Medicine National Institutes of Health, генът р53 мутира в поне 50 процента от човешките тумори. В тези случаи е загубил функцията си да предпазва и туморите стават по-злокачествени, метастазират по-рано и стават резистентни спрямо лечението.

Основната задача на лекарството, разработвано от Христов и екипа му, е да блокира мутиралия протеин и да спира делението на раковите клетки. Медикаментът е синтетично химично съединение. То е експериментално и все още няма комерсиално име, а се нарича р28.

Медицинският екип работи по откритието си повече от 10 години. „През това време установихме, че лекарството избираемо навлиза в туморните, а не в нормалните клетки,“ обясни Христов.

Самото изследване продължава 139 седмици, като на пациентите не се прилага никакво друго лечение, дори химиотерапия.

След изпитанията, състоянието на седем от пациентите обаче е останало непроменено, а туморът е запазил размерите си. „Така не се знае дали наистина лекарството работи или не, трябва да мине време“ заяви Христов.

Все още не се знае дали лечението не трябва да се почне в по-ранен етап, когато размерът на туморите е по-малък. Обсъжда се и комбинирането му с друг вид терапия.

Предимството на този подход обаче е, че с едно лекарство може да се лекуват различни тумори. „Целта е да създадем по-универсален медикамент,“ посочи д-р Христов.