Рекордна безработица в Европа

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Безработицата в Европейския съюз достигна нов рекорд – 10.9% през февруари. Данните са на европейската статистическа служба Евростат и според анализатори вещаят задълбочаване на рецесията в Европа през първото тримесечие на 2013 г.

В Еврозоната делът на безработните като част от общия брой на икономически активните хора достигна 12% през февруари, което е най-високото равнище от създаването на валутния съюз. Европейската статистика ревизира данните за януари с 0.1 до 12%. Очакванията са, че за февруари цифрата също ще се окаже по-висока при ревизията.

За периода октомври-декември икономиката на Еврозоната се сви за пето поредно тримесечие, а според анализаторите на Bloomberg това ще се пренесе и през първото тримесечие на 2013 г. Прогнозата на Европейската централна банка сочи, че през 2013 г. икономическият спад ще бъде 0.5%.

„Ръстът на потребителското търсене в Еврозоната се очаква да остане ограничено за известно време, заради строгата фискална политика в много държави-членки“, коментира Хауърд Арчър, икономист в IHS Global Insight в Лондон. „Това важи в най-голяма степен за южните периферни икономики и очакваме свиването в Италия и Испания да натежи значително на цялата икономика в Еврозоната през 2013 г.“, добавя той.

Данните на Евростат показват, че общият брой на хората без работа в Еврозоната е достигнал 19.1 млн. души. В Европесйкия съюз числото достига 26.338 млн. души.

Етикети:

европа | еврозона | безработица