Генералният директор на „Каменица” АД Драган Радивоевич: В Kamenitza Фен Купа 2013 ще играят 20 000 участници

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Генералният директор на „Каменица” АД Драган Радивоевич (на снимката в средата между Трифон Иванов и Стефка Костадинова) даде интервю за Football24.bg след откриването на Kamenitza Фен Купа 2013 – най-големият турнир по футбол за аматьори в България. Ето какво разказа Драган за турнира, за националния отбор на България, за мача Хърватия – Сърбия (2:0) и за Жозе Моуриньо.

 

– Какви новости ще има в Kamenitza ФeнКупа тази година?

– За мен Kamenitza Фeн Купа е много добра инициатива и наистина най-мащабният турнир по футбол за аматьори. Аз съм в България вече пета година, а турнирът се играе от 11 години и продължава. Има много емоции, хората се забавляват. И аз като всички като млад съм играл футбол на улицата. Но когато създадеш по-професионални условия за аматьорите, това е наистина голям плюс. И всички участници в Kamenitza Фен Купа го оценяват, получаваме много положителни отзиви от тях през тези години. През 2013 имаме няколко новини. Едната от тях е Голямата награда за шампионите – посещение на мач в Бразилия на „Маракана“. За първи път наградата е мач, който не е в Европа. Освен това турнирът става по-мащабен. На полуфиналите няма да има елиминации, а по три мача в група, т.е, участниците ще играят много повече мачове. Така те ще имат още по-голяма възможност да се докажат. Увеличаваме и броя на играчите в един отбор – от 8, тази година те ще са 10. Така, докато през 2012 имахме 18 000 участници, сега се стремим към 20 000. Ако мога да обобщя – вдигаме още повече стандарта на турнира – с повече мачове, повече активности за публиката и повече награди.

 

– „Каменица АД“ подписа договор с БФС. Как оценявате шансовете на националния отбор на България да играе на световното?

– Надявам се да участва. Гледах мача на националите в Дания – те играха много качествено, мисля, че шансовете на отбора да се класира са големи. Надявам се и ние като спонсор да помогнем.

 

– Националният ни отбор може и да е по-силен, но клубният футбол на Сърбия е доста по-напред от нашия. На какво се дължи това според вас?

– В Сърбия има една поговорка – тревата на съседа винаги е по-зелена. Не бих искал да казвам дали ситуацията в Сърбия е по-добра или по-лоша от България. Но със сигурност на Балканите нивото на националните първенства не е това, което би трябвало да бъде.

 

– С какви емоции гледахте световната квалификация между Сърбия и Хърватия?

– Нямам наблюдения доколко детайлно беше отразен този мач в България, но заради миналото между двете страни той беше много емоционален за нас. В Сърбия се заговори за него месец по-рано, което по принцип не е обичайно. Надявам се спортът да помогне отношенията между двете страни да се подобрят.

 

– Кои са фаворитите ви в Шампионската лига и световното първенство?

– Бих искал в Шампионската лига да спечели Реал М. Харесвам Моуриньо, защото не е стандартен треньор. Той счупи стандартите във футбола, а за мен е предимство хората да са по-нестандартни и да мислят различно. Нещо, което важи и за бизнеса. За да се развиваш, трябва да отправяш предизвикателства, да променяш и подобряваш стандартите. За световното ми е трудно да направя прогноза. Не се знае кой ще е във форма тогава и кои футболисти ще бъдат в отборите. Бих искал да спечели Бразилия.

 

– Как бихте сравнил бизнеса и футбола?

– За да си успешен, и в бизнеса, и във футбола, ти трябва добър екип. Иначе нямаш шанс да печелиш. В „Каменица” АД работят 700 души – ние сме най-голямата пивоварна в България. За да се развиваме успешно, всички трябва да гледаме в една посока. Така е и в спорта – може да нямаш най-добрите индивидуалности, но ако направиш добър екип, имаш много по-голям шанс да победиш.

 

Цветан Ламбрев