Организирани банди разфасоват живи коне

2
Добави коментар
tedy79
tedy79

Само от една ферма в Средна гора за десетина години са убити 140 коня, очевидно с цел продажбата им за месо, твърди 63-годишният фермер Александър Шугов. Според него, организирани групи кръстосват страната и избиват конете, като още живи ги разфасоват, за да бъдат предложени на месопреработватели. Шугов свидетелствува, че гората около фермата му е пълна с кости и кървища.Потърпевшият фермер се е оплаквал на прокуратурата и МВР, но засега конекрадците не са открити, съобщава „Труд“. Шугов обаче продължава да води собствено разследване, има снимки на коли, отпечатъци от гуми и обувки край труповете на коне.

Килограм конско месо вървял по 36-40 лева, твърди фермерът, защото месото им е екологично, без холестерол. Един кон тежи към половин тон и печалбата на конекрадците достига до 20 000 лева, пресмята той.

Когато обаче контрабандистите бързат, те пласират месото много по-евтино от истинската му цена. Така част от него се оказва в колбаси на български месопреработватели.

Както показа и изследване на Българската агенция за безопасност на храните, в колбасите на две наши компании – “Мес-Ко”, Петрич и “Бони оборот” са открити между 7 и 10% конско месо. Става дума за саздърма, сушеница и варено-пушен колбас. Лошото е, че това не е обявено на етикета, където като състав е посочено единствено “Телешко месо”. /БЛИЦ