Марк Нопфлър от „Дайър стрейтс“ идва огладнял за публика

1
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Марк Нопфлър, основателят на „Дайър стрейтс“ (Dire Straits) и световноизвестен китарист, певец и композитор, пристига с 8-членната си група на 29 април в НДК. България е сред 25-те страни от започващото през април европейско турне, на което Нопфlър ще представи в 72 концерта най-новия си албум Privateering – първия двоен в неговата кариера. Заедно с него Нопфлър и бандата му са подготвили и нов аранжимент на най-големите хитове на легендарната през 80-те години група. „Променил съм ги малко, за да звучат жизнено и съвременно. Има и непипнати части като суинговата тема от Sultans, защото, ако не изсвириш това парче точно по този начин, светът няма да бъде същият за много хора“, казва британската звезда. Това е второто идване на Марк Нопфлър в София, след като през 2008 г. той препълни зала 1 на НДК, съобщиха организаторите от „София мюзик ентърпрайсис“.

След разпадането на „Дайър стрейтс“ през 1995 г. още на следващата година Марк Нопфлър издава първия си солов албум Golden Heart. После сам твърди, че е обхванат от творческа треска и пуска седем самостоятелни албума. Междувременно свири с музиканти като Боб Дилън и Ранди Нюман и пише филмова музика.

За приноса към световната музика Нопфлър печели „Грами“ в четири категории. През отминалия септември бе удостоен с наградата за цялостно творчество Ivor Novello Awards – най-високото отличие за авторите на песни във Великобритания. През забележителната си кариера Нопфлър е продал над 120 милиона копия от албумите си. Последният – осми солов албум Privateering, е от 20 песни. „Колкото остарявам, толкова повече ми се пишат песни. Наслаждавам се на целия процес – от писането на песните до записите в студиото и изпълненията им на живо пред публика. Имам толкова много идеи за нови парчета, че почти се препъвам в тях“, казва Нопфлър, който на 12 август ще навърши 64 години. Добре е, че след Букурещ и Истанбул София е едва трета спирка от турнето, което ще приключи на 30 юли в Сан Себастиан – последния от петте му концерта в Испания. Така че Марк Нопфлър няма да е уморен, а напротив – жаден за музика и публика, което е предпоставка да даде най-доброто от себе си.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти