Пускат ловен и боен вариант на SIG SG-751-SAPR

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Ловният вариант е конструиран като самозарядна карабина СНИМКА:

В една стара поговорка се казва, че когато се заселват на едно място, швейцарците първо строят стрелбище, след това банка и чак тогава вдигат църква.

Поговорката много точно отразява отношението към оръжието на иначе неутралните швейцарци. Неслучайно швейцарските оръжия се славят с уникална прецизност, висока надеждност и дълготрайност.

Потвърждение за това правило намираме в автомата (щурмова пушка) SIG SG-751- SAPR, продукт на швейцарската компания SIG Arms.

Обозначението SAPR се разшифрова като Semi-Automatic Precision Rifle, което недвусмислено подсказва кои са основните качества на оръжието.

Швейцарските производители предлагат SIG SG- 751-SAPR в два варианта – ловен и боен, като разликите между тях са незначителни.

Ловният вариант е конструиран като самозарядна карабина с възможности за водене само на единичен огън, каквото е изискването към гражданските оръжия за лов и спорт. Автоматът е дълъг 870 мм с разгънат приклад и 643 мм при сгънат. Дължината на цевта му е 326 мм, а теглото – 3,63 кг.

Бойният вариант може да води единичен огън, редове по 3 изстрела и автоматична стрелба. Темпът на огъня е 600 изстрела в минута.

Цевта му е по-дълга от бойния вариант и достига 416 мм. Общата дължина на оръжието е 960 мм с разгънат приклад и 733 мм със сгънат.

Тежи с 200 г повече от ловната версия.

В конструкцията на швейцарското оръжие може да се намерят редица сходни черти с придобилата добра популярност карабина SIG SG 550, която използва патроните 5,56х45 НАТО. Бойният вариант на новата карабина е предназначен за патроните 7,62х51 НАТО, което е довело до значителни подсилвания на отделните елементи на конструкцията в сравнение с тези на SIG-SG-550. Работата на автоматиката на SIG SG-751-SAPR е основана на принципа на използване на част от барутните газове, отвеждани от цевта за презареждане на оръжието.

Особено характерен е дългият ход на газовото бутало, което е свързано със завъртащ се затвор, в чието чело има два бойни упора за заключване към цевта.

Ловният вариант използва патроните .308 Winchester, куршумът на които се изстрелва с начална скорост в границите на 740 – 900 м/с и дулна енергия 3200-3600 джаула. Това е достатъчно за успешния отстрел на едър дивеч на средни и големи разстояния.

Газовата камера на бойния вариант е снабдена с 4-позиционен регулатор за отвежданите газове от цевта. Първата позиция се използва при стрелба в обикновени условия. При стрелба в тежки условия – запрашеност, валежи, кал и сняг, се включва втората позиция. Така се увеличава количеството на отвежданите газове и се предотвратяват засечки.

Третата позиция се използва при стрелба със заглушител и със специални патрони с дозвукова скорост. Четвъртата позиция влиза в действие при водене на единичен огън, когато газоотвеждащият канал се затваря напълно и оръжието може да се зарежда ръчно. Тази позиция позволява максимално използване на енергията на барутните газове за придаване на начална скорост на изстрелвания куршум.

Видът на водения огън (единичен, на редове от 3 изстрела и автоматичен) при бойния вариант се определя с помощта на превключвател (селектор) на огъня. Той се използва и за блокиране на ударноспусковия механизъм в положение „на предпазител“. Ловният вариант притежава селектор с две положения – за водене на единичен огън и Дна предпазител“.

Възвратната пружина е монтирана около оста на газовото бутало, разположено над цевта в специален кожух. Цевната кутия е изработена в две половини. Горната половина е от стоманен листов материал по метода на щамповането. Долната половина  е отлята от алуминиева сплав.

Мерните прибори се монтират на стандартната пикатини релса (Picatinny rail), която позволява бързо поставяне и сваляне на дневни и нощни оптични прибори, бързомерци, осветителни фенери, лазерни целеуказатели. Механичните мерни прибори са закрепени постоянно върху оръжието и могат да се настройват за стрелба на разстояние от 100 до 400 м.

Прикладът на оръжието е пластмасов и може да се сгъва чрез отмятане вдясно. Това позволява лесно транспортиране и съхраняване.

И двата варианта на оръжието използват пълнители с вместимост 20 патрона, но българското законодателство е въвело ограничение на вместимостта само до три патрона.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти