Актьорът от „Етажна собственост“ Явор Гигов: Домоуправител, никога!

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Явор Гигов стана любимец на ТВ зрителите с ролята си на домоуправителят Величко в сериала „Етажна собственост“. Защо самият той не би се заел с тази позиция в живота и с какво сподели за читателите на bliasak.bg, вижте тук

Яворе, какво е твоето ежедневие? Сигурно е много напрегнато заради сериала „Етажна собственост” и театъра? Явор: Доста е напрегнато, макар че сега ме сварваш в почивен ден. Днес не съм на снимки, а другите са. Късмет голям, че вали. Иначе ми е напрегнато, защото постоянно сме на снимки и понякога е доста тежко, по 12 часа на ден е доста изморително. След като снимам, после гледам да си поспя. Много обичам да си спя. (смее се)

Имаш ли незабравима ситуация от снимачната площадка? Явор: Те са много. По време на нощна сцена край басейна, за малко да падна във водата. Голям смях падна! На снимачната площадка забавни неща има много. Гледали сме малко прасенце заради един от епизодите. В момента снимаме епизод с агне, което отговаря на името „Бечи бечи”. Да допълним и охлювите епизодици, които влизат в роля заради нелегалната ферма за охлюви в блока. Направо цяла зоологическа градина. Снимаме четвърти сезон на „Етажна собственост” и някои от епизодите се падат през зимата. В зимен сезон най-тежко е да имаш външни снимки през нощта. В един от епизодите трябваше да снимаме до дванайсет през нощта, а духна един страшен, леден вятър, направо умряхме от студ всички. Миналата година снегът дори ни беше заринал бусовете, та се наложи да дойдат да ни изтеглят. Единственото спасение в такива случаи е да скачаш и да танцуваш, за да не измръзнеш, но пък е забавно! Аз не обичам да ми е студено, а обожавам на топличко. Това всички колеги го знаят и ми се подиграват. Зиморничав съм.

Какъв човек си в живота? Нали не си мъж под чехъл? Явор: Откъде да знам? То всички мъже сме под чехъл. Ние само мислим, че сме мъже, а вие тихо, тихо и стават вашите работи. Това е, защото сте по-висшият пол. Вие раждате и сте по-продуктивни, а не ние. С жена ми Таня имаме две деца – Петър и Неда. Те вече са големи. С Таня си разделяме ангажиментите и гледаме да се съчетаваме, доколкото можем. Аз съм непрекъснато или на снимачната площадка, или в театъра. На нея също не й е лесно, защото постоянно пътува – играе в Пазарджишкия театър. Да са живи и здрави бабите и дядовците, които много ни помагат.

Ти и съпругата ти сте куклени актьори. Играете ли спектакли на децата вкъщи? Явор: Не! Играем на различни игри. Дъщеря ми е по-запалена и под леглото имаме някакви купища игри. Синът ми вече не го водим на куклен театър, защото е голям. Той не иска и казва, че това са бебешки неща. В момента е в пубертета и му дай да свири на китара. Това го вълнува. Обикалям с него по концерти и си изкарваме страхотно двамата. Той слуша доста по-тежки изпълнения, навремето и аз ги предпочитах, но сега ми идват в повече. Слуша групи, от които ме боли главата, ама издържам заради него. Спомням си, че навремето бях много сериозен метълист и заклет фен на Manowar. Имах дълга коса и само музика ми беше в главата.

А какво мислиш за чалгата? Явор: Избягвам да мисля за това. Синът ми е повече възмутен, понеже около него много хора слушат чалга. Гледам, че лека полека тази музика отминава и ще отшуми според мен. Защото ми прави впечатление, че преди текстовете им бяха по-просташки, сега леко са се поевропеизирали. Не ми харесва тази музика, всеки си има някакво право на мнение, но въпросът е, какво даваш на този отсреща. Лошо е, когато чалгата прерасне във възпитание.

Ако те поканят в блока, където живееш, за домоуправител, ще приемеш ли? Явор: Не! В никакъв случай! Аз живея в къща, но имам един познат, който е домоуправител. Когато започнахме снимките на „Етажна собственост” преди две години, ходих при него да го разпитвам за разни неща и направо се хванах за главата. Той постоянно обикаля нагоре надолу… Каза ми: „Това е проклетия, проклетия!” Така че тази работа не е за мен в реалния живот, аз изобщо не обичам да се занимавам с административни дейности. Направо съм в потрес от такива неща. Имам наблюдение и от блока, където снимахме първите два сезона. Тези хора много се караха, още повече, че блокът беше на 18 етажа…Това си е като едно цяло село. Всеки си има отделно мнение и не иска да приеме това на другия, конфликтите са в кърпа вързани, а най-потърпевш винаги е домоуправителят.

С кой колега ти е най-лесно да си партнираш на снимки? Явор: С всички! Най-забавно е, когато всички са на снимки в по-масовите сцени, тогава става голямо шоу. Понякога се уморяваме много и леко угасваме, но винаги ще се намери някой да даде сигнал за веселба. Хубавото е, че с всички актьори от сериала или сме приятели още от студентските години, или сме участвали заедно в различни проекти през годините. Затова ни се получават и работата и забавлението. С продуцента на сериала Краси Ванков и с режисьора Тодор Николов дори бяхме в един клас в НАТФИЗ. Преживявал съм, какво ли не с тези хора и много ги обичам.

Твоят герой Величко предизвиква усмивки навсякъде, а неговите мустаци са вече запазена марка. По улиците спират ли те да разпитват за домоуправителя? Явор: Да, непрекъснато! Очевидно Величко носи само радост и щастие на хората! (смее се) Досега никой не ме е спирал с негативен коментар. Постоянно ми подхвърлят разни реплики от „Етажна собственост” със заговорнически тон. Много често, когато съм с дъщеря ми в парка, ме спират хора и ми разказват, как се смеят пред екраните със сериала. Живеем в доста трудни времена и няма по-хубаво от това да знаеш, че зареждаш хората с положителни емоции.

Изиграл ли си драматична роля досега? Явор: Играя едно представление „Лунната стая” на Валери Петров. То също е смешно, но накрая свършва тъжно. Там има драматични моменти и хората се замислят, някои дори плачат. Мога да бъда и много сериозен. Трябва да питаш децата ми!

Какво да очакваме от домоуправителя Величко Драмбазов в епизода този четвъртък? Явор: Величко освен домоуправител, вече стана и контрольор в градския транспорт. Той е много горд със синята си униформа и си придава голяма важност. Авторитетът му обаче е напълно имагинерен, защото пътниците в градския транспорт са много нервни и редовно го ступват. В следващия епизод на „Етажна собственост” Величко ще бере големи ядове не само в транспорта, ами и в комплекса. В „Нова Надежда” плъзват хиляди охлюви, които са избягали от нелегалната ферма за охлюви на неговите приятели Кирчо (Евгени Будинов) и Живко (Станимир Гъмов). Двамата изтъкнати охлювъди създават на Величко много грижи. Заради тях искат да изгонят нашата групичка от комплекса и моят герой се чуди, как да избегне скандала. При всички случаи охлювите са навсякъде и то на цели стада – в асансьора, по стълбите, в апартаментите, в сауната, по дрехите ни… Голямо шоу! Величко предизвиква страшна паника в един автобус, искайки карти и билети за проверка с жив охлюв на главата! (смее се) Как ще завърши бягството на охлювите и дали ще ни изгонят от комплекса, зрителите ще видят този четвъртък от 9 вечерта по Нова телевизия!