Мъжете ще изчезнат – но чак след 5 милиона години

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Мъжете ще загубят битката между половете и ще измрат като вид след 5 милиона години, съобщава в. „Дейли мейл“ Австралийският професор Джени Грейвс обяви, че Y-хромозомата, отговаряща за мъжките гени, се намира в процес на разрушаване.
Тя припомня, че женската X-хромозома съдържа около 1000 гени, като жените имат две такива хромозоми (XX). Мъжката Y-хромозома първоначално е имала същия брой гени. Но в течение на милиони години тя постепенно се е разрушавала и при съвременните мъже има само 100 гени. Един от тях – SRY-ген -определя пола на зародиша.
Ключовият момент е, че при наличието на две Х-хромозоми при жените могат да се заменят увредените гени. При мъжете такава двойка няма и повредените гени е почти невъзможно да бъдат заменени. Така хромозомата постепенно се разпада.
Добрата новина е, че този процес ще продължи много дълго – 5 или 6 милиона години и през това време медицинската наука може да се справи с проблема. Учените не изключват вероятността хромозомите да се подменят или да се появи съвършенно нов човешки вид.

Към статията няма коментари. Напишете първия.