Лечение при хронични болки, артрит.

8
Добави коментар
lubopav
lubopav

Хронични болки, артрит. Как да се справим със ситуацията? *От книгата на Марк Съркъс „Трансдермална терапия с магнезий”.

Облекчаването на болките и отпускането на мускулите за хората с артрит и мускулни крампи е важна и значима полза от терапията с магнезий.

Знаем, че липсата на магнезий е в основата на епидемията от сърдеч­ни болести, високо кръвно налягане, диабет и остеопороза. Лишено от маг­незий, сърцето бие неравномерно; артериите се втвърдяват, стесняват и за­пушват; кръвното налягане се повишава; кръвта проявява склонност към съсирване; мускулите получават спазми; инсулинът отслабва и кръвната за­хар се увеличава; костите губят сила; и болезнените сигнали се усилват.

“Много хора страдат ненужно от болки, включително от фибромиалгия, мигрена и мускулни крампи, защото не си осигуряват достатъчно магнезий” – казва д-р Милдред Сийлиг, водещ изследовател на магнезия от Университета на Северна Каролина. Проблемът се утежнява допълни­телно, когато започнат да се тъпчат с калций, мислейки, че ще им помог­не, докато всъщност прекаленото изобилие от калций води до изхвърля­не на магнезий от клетките и така обезсмисля ефективността и на двата минерала. Предписваните лекарства като антидепресанти, транквиланти и болкоуспокояващи третират само симптомите. Магнезият третира симптомите, обръщайки се към причината за болката и болестта. Всъщност може да се предположи, че болката и болестта са остатъчен ефект от магнезиевия дефицит или някакъв друг минерален  дисбаланс.

Венозното или трансдермалното третиране с магнезий увеличава концентрационния градеиент на Mg++ между извънклетъчната течност и клетъчните мембрани, блокирайки по този начин рецептора NMDA и носейки облекчение от болката.

Рецепторът N-метил-D-аспартат (NMDA) играе важна роля в механизмите, лежащи в основата на централното увеличаване на чувствтвителността в гръбначния мозък, нещо изключително важно за установяването на няколко хронични невропатични болезнени състояния. Когато не е в активно състояние, рецепторът NMDA се блокира от присъствието на централно разположен магнезиев йон. Дори само благодарение на тази информация е лесно да се разбере как ниското ниво на Maгнезия в организма води до усилване на усещането за болка. Нещо повече, лекарствата за болка не могат да заместят магнезия. Болезнените сигнали могат да бъдат потиснати временно, но причинилото ги състояние остава непроменено.

NMDA рецепторите образуват йонни канали при възбудимите нервни синапсиси. Обикновено тези нервни канали са а) затворени и б) блоки­рани от извънклетъчни магнезиеви йони. За да се отворят тези йонни канали, няколко неща трябва да се случат. Първо, за да се отвори каналът е нужно да има достатъчно глутамат и мембраната на клетката да се де-поляризира, за да пусне магнезия навън. Отрицателно заредената клетка привлича магнезиеви йони, които тогава затварят йонните канали на NMDA. Ако клетката загуби отрицателния си заряд, магнезиевите йони ще се разпръснат.

Загубата на магнезиеви йони позволява натриевите, калиевите и, най-важното – калциевите йони, да влязат в клетката. Веднъж озовали се в нервната клетка, калциевите йони активират сигналните пътеки, които се нуждаят от глутамат, веществото Р и други поощряващи болката фак­тори. Невроните в гръбначния стълб тогава изпращат послание към ча­стта на главния мозък, наречена “таламус”, която го преработва и усилва реакцията към болката. Продължителните периоди на активиране на йон­ния NMDA канал и придружаващото го високо ниво на вътреклетъчен Са2+ може да стартира процеса на клетъчно самоубийство, водещ до смърт на нервни клетки.

Изследователи са проучили въздействието на съчетанието от магне­зий и морфин върху експериментални модели на хронична и тонична болка. И откриват, че магнезият самостоятелно предизвиква значителен антихипералгезиен (хипералгезия – повишена чувствителност за болка) ефект при страдащи от мононевропатия и диабет плъхове след даването им на 90 мг/кг. Беше открито, че магнезият подсилва аналге­тичното действие на ниски дози морфин при състояния, свързани с по­стоянна болка. Като се има предвид добрата поносимост към магнезия, тези открития намериха клинично приложение в случаите на невропатична и упорита болка.

Ключовият рецептор в централната нервна система за модулиране на болката е NMDA рецепторът.

Когато тези рецептори бъдат по-възбудими, както става в условни на магнезиев дефицит, усещането за болка се засилва. Всъщност всички рецептори зависят от състоянието на своите зависещи от биоелектричеството канали или порти. Тези порти в типичния случай са специфични за минерали като калций, магнезий, калий или натрий. Точно тук се потвърждава идеята, че достатъчното количество и балансът на минералите, особено магнезия, са ключови фактори за оптимално здраве, и се изяснява как тяхната липса или дисбаланс става причина да се усеща болка и в резултат да се прибягва към неефикасни методи за справяне с нея.

Няколко невропатични болести, включително периферна диабетична невропатия, посттерапевтична невралгия, Reflex Sympathetic Distrophy (Complex Regional Pain Syndrome), постхирургична/травматичпа невропатия, токсична и идиопатична невропатия, имат едни и същи пътеки за провеждане на сигналите за болка и биха се повлияли положително oт добавянето на магнезий по трансдермален път – както на системно, така и на локално ниво.

Трансдермалният подход чрез вани, бани на краката или локално прилагане има уникалното предимство, че позволява на тялото да регулира и разнесе магнезия там, където е необходим, и в нужното количество, тялото не би се “предозирало”; това би означавало да действа срещу собствения си интерес. Когато се насити – например след като сте си направили вана, към чиято вода е добавен магнезиев хлорид – то просто престава да абсорбира повече магнезий. Всички други методи за добавяне на магнезий са свързани с правенето на научни догадки.

Съчетаването на топлина и магнезиев хлорид стимулира кръвообръщението и отделянето на отпадъчни вещества. Терапевтичният ефект на магнезиевите вани се дължи на факта, че те извличат възпалението от мускулите и ставите. Цял един свят на справяне с болката ще се открие пред нас, когато лекари и пациенти разберат, че магнезиевият хлорид с естествен произход може да се прилага локално и има огромен потенциал за облекчаване на болката.

Приложен направо върху кожата, магнезиевият хлорид се абсорбира през нея и въздейства почти незабавно върху хроничната болка. Транс- дермалната терапия с магнезий е идеална също така за спортисти, които се нуждаят от голямо количество магнезий. Приет орално, магнезият съвсем не е така ефикасен, както ако се прилага трансдермално за лечението на травми и уморени мускули. Може би най-голяма разлика между оралния и трансдермалния метод на добавяне на магнезий се наблюдава, когато става въпрос за справянето с болката.

Магнезиевият дефицит е обичайно явление сред страдащите от депресия и хронични болки хора. Смята се, че сериозната депресия се среща четири пъти по-често при хората с хронични болки в гърба или кръста сред населението като цяло. Открито е, че случаите на сериозна депресия нарастват линейно с увеличаването на силата на болката. Тъй като е полезен – както при хронични болки в гърба и кръста, така и при депресия – приложен трансдермално магнезият е най-добрата храна и лекарство за страдащите от тези два проблема.

Трансдермалната терапия с магнезиев хлорид за облекчаване на болката е естествена, поради което е безопасна и ефективна. Магнезият може да действа като добра алтернатива на опиатите за хората, които развиват бързо зависимост от наркотичните обезболяващи средства, чието въздействие се разпространява върху населението и вече започва да поразява децата ни. Хроничната болка често се третира с опиати и ефектът е страхотен, докато действат, но тялото бързо развива поносимост към тях и се налага дозите да се увеличават непрекъснато, за да се получава същия обезболяващ ефект, което в бъдеще затруднява още повече справянето с болката.

Повечето медикаменти за болка не са безопасни; дори продаваните свободно без рецепта болкоуспокояващи крият непредвидими опасности.

В такъв случай какъв по-добър начин за намаляването или елимини­рането на болката от вземането на вана или втриването на магнезиев хло­рид в течна форма директно в кожата или в засегнатия участък на тялото! Като се започне от болката при спортните травми и се стигне до болката в кръста и ишиаса, главоболието, изхвърлянето на камъчета от бъбреци­те, болката от неспокойните, незаставащи нито за миг на едно място кра­ка, артрита и горе-долу всяко болезнено състояние, което може да ни дойде на ума – повечето случаи се повлияват благотворно от локалното приложение на магнезиев хлорид.

Когато става дума за третирането на болка с магнезий, важно е да се запомни, че така се влияе не само върху симптома, но и върху причината за болката. Има се предвид, че причината за болката често се дължи на магнезиев дефицит. Трансдермалното прилагане на магнезиев хлорид лес­но се включва към всяка програма за борба с болката и може да се изпол­зва съвместно с всякакви други болкоуспокояващи лекарства.

Отвъд справянето с болката, фиброзните изменения,които са настъпили в костната, хрущална, съединителна тъкан могат лесно да бъдат повлияни с приема на други натурални хранителни добавки като Сириус-Д. Така нефункционалната фиброзна тъкан се резорбира, а тялото бива стимулирано да произвежда нови, функциониращи клетки.

Една голяма част от съвременните заболязания, включително изброените по-горе се дължат на неправилно хранене, загуба на жизненонеобходими микро и макроелементи. Постигането на хармонично, здраво състояние се оказва съвсем лесно, с набавянето на липсващите хранителни вещества и третирането на увредената вече тъкан.

Ако намирате тази публикация за интересна и полезна, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Нека стигне до повече хора, които  имат нужда от нея! Благодаря ви!

Tags: артрит, артритни заболявания, високо кръвно налягане, дефицит на минерали, как да излекуваме причината за болестите, лечение на болката, магнезий, магнезий за мазане, мускулни болки, ставни болки, сърдеч­ни болести, трансдермална терапия, Хронични болки