Свойства и цена на българският мед

24
Добави коментар
Galana
Galana

Медът е едно от богатствата на природата, от което всеки човек трябва да се възползва. Той подсилва организма, цери при различни заболявания и ни разкрасява. А специално българският мед е най-евтин и най-чист в цяла Европа. И все пак според статистиката на пчеларите в Европа, ние сме на последно място по консумация на този невероятен природен продукт. А честите сърдечни заболявания и инфаркти, които покосяват толкова много българи, могат да бъдат предотварени именно чрез редовна консумация на пчелното чудо. Едва обаче, когато сме болни, тогава се сещаме за меда, казват пчелари. За да има лечебен ефект, медът трябва да се приема в съотношение грам мед на килограм телесно тегло. Или ако тежим 60 килограма, за един ден трябва да изяждаме не повече и не по-малко от 60 грама мед. Или около 3-4 препълнени супени лъжици мед. Добре е да се взема всеки ден като профилактично средство, а не да чакаме да се тръшнем болни и тогава.

За жалост, казват от Съюза на пчеларите, в търговската мрежа се продават основно големи количества мед-мента. Как да го познаем? Царят на пчеларите Кирил Киров казва, че когато медът се мие по буркана, това е сигурен знак, че не е чист. А ако в един буркан, част от меда е кристализирал, а другия – не, това значи, че има смес от чист мед с монозахариди, глюкози и фруктози. Тъй като само и единствено чистият мед може да стигне до кристализация.

Основни видове пчелен мед: Според това от какви растения е събиран медът, той може да се раздели на три основни вида. И трите са полезни, просто имат някои по-ясно изразени характеристики от другите видове.

Нектарен пчелен мед: Това е мед, който е получен от нектара на растенията. Самият нектар представлява воден разтвор на захари и има много глюкоза и фруктоза в различни съотношения. Тези съотношения се влияят пряко от условията на средата. От нектарния мед има два подвида: монофлорен мед и полифлорен мед.

Монофлорният е мед, който се получав от нектара само на едно растение. Например мед от акация, липа, лавандула, слънчоглед. Това са основно четирите вида, които може да намерите в търговската мрежа. Останалите видове, които са характерни за нашия регион, заради наличето на тези растения /кестенов, тютюнов, памуков, рапичен/, излизат в много малки количества и поради това не можете да ги намерите в търговската мрежа. Може би при някой стар пчелар.

Полифлорният мед е смес от няколко растения – едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения.

Манов мед: Този вид мед, тъмен на цвят, почти черен е с по-ниска захарност и се получава от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната, от която се прави може да е с животински произход, или пък да е медена роса. При всички случаи това е един много силен и много полезен мед.

Смесен пчелен мед: Мед, получен при смесването на нектарен и манов пчелен мед.

Как ни помага медът?

За здрави зъби 
Кариесът е най-често срещания проблем в нашето орално здраве. Дори стоматолозите ни предупреждават, че медът, заради своята лепкава консистенция и съдържанието на захари го насърчава. Но дали действително е така? При разтварянето си във вода или напитка, се получава веществото водороден прекис. Това е вещество, което притежава антибактериален ефект, и се свързва с метаболизма на бактериите. Оттам той предотвратява образуването на декстрант, без който бактериите не могат да се придържат върху повърхността на зъбите. Което ще рече в превод, че медът е много полезен за зъбите. Не се лишавайте от него.

Срещу кашлица
Чаена лъжичка от сладкото лакомство преди сън има успокояващо действие и спира кашлицата, помагайки на детето да спи по-добре.

Това са само част от чудотворните свойства на меда. Той е един от универсалните български продукти, които пази нашето здраве и красота във всеки аспект. И е немислимо да се лишим от него, особено в отровните времена, в които живеем.