Samsung обяви по-добра от очакваното печалба за първото тримесечие

1
Добави коментар

Samsung Electronics обяви печалба за първото тримесечие, която се оказа по-добра от прогнозите на анализаторите, благодарение на това, че производителят на мобилни телефони е успял да повиши продажбите на по-евтините модели на Galaxy на развиващите се пазари.

Оперативната печалба нараства до 8.7 трилиона вона (7.7 милиарда долара) за трите месеца, приключили с 31 март, от 5.69 трилиона вона преди година, съобщи базираната в Сувон компания.

Средната прогноза на 39 анализатори, които следят представянето на компанията, бе за печалба от 8.38 трилиона вона.

Приходите нарастват до 52 трилиона вона, при 45.27 трилиона година по-рано.

Бизнесът с мобилни телефони отново е водещият двигател за печалбите на компанията, като нискомаржовите телефони са подпомогнати и от високомаржовите устройства в горния ценови клас.

Компанията показа новия си  Galaxy S4, с по-голям екран и подобрени функции, на 14 март в Ню Йорк, като се опитва да си върне първото място по продажби в САЩ, където бе изпреварена от Apple, в тримесечието, завършило с 31 декември.

„Освен Galaxy S3, мини моделите се продаваха добре в развиващите се пазари, включително Китай, Бразилия и Индия“, казва Ли Сей-Чул, анализатор на Meritz Securities, “Трайният възход на Samsung в смартфон индустрията няма паралел“.

Samsung, който ще отчете одитираните си резултати по-късно през месеца, отчита ръст в цената на акциите му от 0.6% по време на търговията в Сеул днес.

Продажбите на телевизори

Мобилното подразделение на компанията, което носи 67% от оперативната печалба за миналата година, вероятно има оперативна печалба за първото тримесечие от 6.25 трилиона вона, като продажбите при него са нараснали с 40%, според прогноза на петима анализатори, анкетирани от Блумбърг.

Делът на Samsung от световния пазар на телевизори с плоски екрани нараства с 6% през 2012, спрямо година по-рано, по данни от доклад на NPD DisplaySearch от 21 март.

Компанията има 27.7-процентов дял от този пазар, на база приходите, пред сънародниците си от LG Electronics, които имат 15%.

Печалбата през първото тримесечие при подразделението за телевизори, монитори и екрани (за телефони и таблети), което доминира OLED пазара, вероятно расте до 910 милиарда вона, при 230 милиарда вона преди година, прогнозират анализаторите. Самата компания не дава разбивки по отделните подразделения.

Етикети:
,