Мартин Захариев: Не виждам друг кораб от големите кораби в морето, който може да обърне платната

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Мартин Захариев

– Г-н Захариев, трудно ли се съгласихте да влезете в листите на БСП?

– В общи линии трудно. Това не е лесно решение, но е обмислено от моя страна. Приел съм рисковете, които крие.

– Защо искате да сте депутат?

– Защото политиката ме изкушава от много време. Самата политика, щем не щем, се занимава с нас последните 23 г. Реших, че може би сега е подходящият момент и аз малко да се занимавам с нея, пък каквото сабя покаже.

– Не за пръв път се включвате в политиката. Бяхте в инициативен комитет, който подкрепяше Бойко Борисов за кмет на София през 2005 г. Прочетох, че сте били и учредител на ГОРД. Сега защо сте с БСП?

– Как ще участвам в учредяването на ГОРД? Нищо общо нямам с тях. По форуми и по нетове пишат, каквото им падне, пълно е с хейтъри. Влезеш ли в тази игра, си обречен да бъдеш омаскарен. Трябва да си готов за това и трябва да си облечеш кожуха на търпението.

Не съм бил и пиар на НДСВ, както се обяснява. Бях поканен от царя в една група от общественици, интелектуалци и предприемачи по повод 6 април – датата на неговата знамениета първа реч, сбирката се случи във „Врана“. Не съм бил член на никоя партия. И на БСП няма да стана. Би Ти Ви показа мое изказване от 2008 г., в което остро критикувах столетницата. След това пуснаха, че съм кандидат от квотата на БСП. Един вид гледай го тоя каква е фурнаджийска лопата Тези хора обаче ми направиха страшна услуга. Когато всички искахме промяна в управлението на София, града, в който живеем, и виждахме единствения лъч в лицето на Бойко, ние го подкрепихме. Поне аз пак през формата на граждански инициативен комитет. Когато БСП и тройната коалиция извършиха маса поразии през 2008 г. в края на мандата си и всички знаехме какви са те, тогава се изказах остро срещу тях. Нямам никакви скрупули, ако сега пак се орезилим, да го кажа.

– Затова ли се майтапите с Искра Фидосова, че ще я слагате на корицата на „Плейбой“?

– Нямам нищо общо с това, прочел съм го във фейсбук.

– Какво е вашето обяснение за различните ви политически симпатии в различно време?

– Тя и политическата конюнктура е динамична и се променя. Когато ГЕРБ дойде на власт, всички дадохме мандат, защото вярвахме, че носи промяната. 4 години по-късно показа, че всички сме били излъгани. Сега виждам единствения начин за промяна чрез БСП и затова си дадох името и усилията. Може и аз да се окажа излъган. Нито съм женен за БСП, нито за Иван Костов, нито за Бойко.

– Кой и как ви покани за листите на БСП?

– Позволи ми сега да не отговарям на този въпрос, тъй като смятам, че това е кухненска тема и не е много коректно да бъде коментирана. При всички случаи очевидно съм получил покана от достатъчно високо място, което прави поканата състоятелна в моите очи.

– Очевидно е от лидера на партията. Ако не бяхте на избираемо място, щяхте ли да се съгласите да участвате?

– По-скоро не.

– Ако станете депутат, какво ще правите?

– Бих могъл да бъда полезен в секторите, в които имам професионален опит – медиите и телекомуникациите.

– Кое е най-важното, което трябва да се промени в медийния закон, нали той е хармонизиран с европейската практика?

– Това, което се случва, е изключителната динамика на технологиите, на новите цифрови услуги, на масовото навлизане на дигитални медии и съвършено новият подход, който трябва да регулира съдържанието в тези нови цифрови медии. Или пък да либерализира регулацията в тях.

– Какво предстои за телекомуникациите?

– Основна цел на Европейската комисия до 2020 г. е 100% от гражданите да имат достъп до високоскоростен интернет, който да е до 30 мегабита в секунда, а 50% от домакинствата да имат интернет връзка с над 100 мегабита. Затова българският регулатор и държавните органи трябва да предприемат ясни законови и регулаторни мерки, за да осигурят бързо и евтино изграждане на телеком структура за осигуряване на такъв достъп през електропреносните дружества.

В рамките на 2014 г. ЕК ще приеме регламент, който да осигури бързо изграждане на широколентова инфраструктура.

Той ще има директно приложение във всяка страна членка. Основните предложения на този регламент вече са съобщени от комисаря Нели Крус.

Ако сме честни, трябва да кажем, че няма друг сектор в българската икономика, в който през последните години да има толкова съществени намаления на потребителските цени и такова разнообразие от услуги, какъвто е телеком секторът. Основната заслуга за това е на регулатора КРС.

Но има и предизвикателство пред този регулатор и това е изчистването на сивия сектор. В кабелните мрежи, а и в някои други оператори съществува такъв. КРС трябва да има стимул да изкара цялата индустрия на светло, за да може операторите да инвестират и да откриват нови работни места.

По отношение на самите оператори е важно споделянето на съществуващата структура и съвместното изграждане на нова, което предстои да се случва. Другото е достъпът до високоскоростен мобилен интернет през умните крайни устройства – смарт телефони и таблети и „облачните“ решения. Има какво да се случва.

– Откога подкрепяте лявата политика? Вие самият сте капиталист, по-скоро сте с десни политически разбирания. Нидал Алгафари пусна във фейсбук част от ваше интервю, в което обяснявате, че сте против всички политици преди Десети ноември.

– Имам усещането, че изглеждам като черна точка върху червен килим. Дълбоко вярвам, че в БСП има процес на обновление. Има ясни сигнали за това. Вярвам и че Сергей Станишев е гарант, че ще има волята и куража да отстои на насрещния натиск срещу тези промени. Това ми дава основание да вярвам, че би могло именно БСП да бъде знак за промяна, тъй като без съмнение България се нуждае от сериозна промяна в множество сектори на управлението. Не виждам друг кораб от големите кораби в морето, който може да обърне платната, които доста целенасочено ни водят към скалите.

– Защо да ни водят натам?

– Защото институциите и икономиката в държавата са в катастрофално състояние.

– Откъде знаете това?

– Аз съм реален участник на пазара и виждам какво се случва в малкия и средния бизнес. Икономическата активност е близка до нулата. Хората работят за едното оцеляване, компаниите също. Има огромен страх от проактивни икономически инициативи. Той е продиктуван от политическата несигурност, от това какво ще се случи на тези избори, дали те няма да бъдат бламирани, дали ще може да се създаде следващо работещо правителство, или наесен не ни чакат нови избори. Въобще средната класа е в състояние на сериозно изпитание.

– Именно тази класа вероятно ще бъде обложена с по-високи данъци, ако БСП дойде на власт. Партията обяви като част от своята програма увеличаване на данъка върху всички заплати над 3100 лв.

– Не съм участвал в подготовката на икономическата част от платформата. Това, което знам, че се готви да бъде предложено, е да се запази корпоративният данък за юридически лица от 10% и да се запази облагането на масовите доходи с 10% до 3100 лв., а от 2014 г. да се въведе по-висока ставка за по-високите доходи. Това е един опит да се разпредели справедливо финансовият ресурс между средната класа и по-богатите и крайно нуждаещите си. Практически, тъй като няма откъде другаде да бъде взет, този ход може да осигури чувство за справедливост на обществото към крайно нуждаещите си.

– Майка ви каква пенсия получава?

– Майка ми е лекар психиатър и получава пенсия от около 250 лв.

– Тя може ли да живее без вашата помощ?

– Категорично не. На всяко първо число на месеца аз поемам всички режийни разходи на жилището, в което живее, плюс допълнителни средства, с които да посрещне най-важните си житейски нужди. В тази ситуация са стотици хиляди хора като мен, които помагат на възрастните си родители.

– Вие участвате от гражданската квота. За подобно нещо настояваха хората, излезли на протест.

– С две ръце подкрепям протестите на хората от февруари, защото основанието им да излязат на улицата е следствие на факта, че капката на търпението преля с поведението на електроразпределителните дружества. Но това беше само формалният повод хората да излязат и да кажат голямо „не“ на всичко. Когато българинът излиза да каже „не“ на нещо, е много единен и сплотен. Когато тръгва да приема нещо и да каже „да“, започва да се рои, да се разделя и това е една от непреодолимите пречки за правилното и положително развитие на държавата през годините.

Протестиращите не можаха да консолидират около себе си единна партийна формация, нито лидер и водач, изпокараха се помежду си. Сега ще играят разделени, което ще разфокусира електората, ще отнеме гласове и в крайна сметка ще направи почти невъзможно минаването на необходимата по Изборния кодекс 4-процентова бариера, което ще е изключително жалко. От друга страна, самите те не припознаха отворените граждански квоти на големите традиционни партии, въпреки че те многократно заявяваха подобно желание за партньорство. Протестиращите решиха да играят солово. Опасението ми е, че ако не се случи така, щото изборите да бъдат честни, и не може да бъде избран легитимен кабинет, същите тези протестиращи ще повторят сценария от февруари, което ще бъде вече лебедовата песен на политическата конюнктура. Тогава нещата могат да вземат драматичен обрат, водейки към гръцко-кипърски сценарий, което е най-най-неприятното и опасно нещо, което може да ни се случи.

– Това се повтаря като мантра от политиците, а в същото време хората и в Гърция, и в Кипър живеят доста по-добре от нас.

– Има исторически и икономически натрупвания, които обуславят и Кипър, и Гърция да имат завидно по-висок статус на живот. Само в Кипър депозитите в банките надхвърлят 107 милиарда. Една значителна част от публичния сектор на една от най-мощните икономики в света – Русия, извършва публичните си разплащания или инвестиционни проекти през Кипър. Твърди се, че размерът само на руските капитали в кипърската икономика е над 20 милиарда. Тези цифри са много далеч от състоянието на българските реалности. По-скоро опасността от това, което се случи в банковия сектор на Кипър, или събитията в Гърция се сочат като мантра докъде не бива да стига политическата ни класа.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти