Лавина затрупа Дойчин Боянов под Вихрен

3
Добави коментар
mignews
mignews

Голяма снежна маса се стовари върху четирима алпинисти, докато катерят връх Вихрен по Северната стена. Лавината се откъснала малко след 14,00 часа днес и помела надолу мъжете, влачила ги близо 40 метра.

Макар и потрошени, те подали сигнал в ПСС-Банско. Веднага към мястото на инцидента тръгнали над 30 спасители. „Те са катерили върха по така наречения тур Кулоара. Изведнъж се е откъснала „козирка“ от сняг и ги е повлякла надолу. Сред пострадалите е преподавателят в НСА и покорител на връх Еверест Дойчин Боянов, който е със счупен таз“, казаха участници в спасителната акция. Към 17,00 часа те пристигнали при ранените алпинисти и започнали да ги транспортират с помощта на шейни Акиа и на ръце.

Най-напред към медицинския център е закаран Боянов. Заради силния вятър в района е било невъзможно да се ползват услугите на хеликоптер. От другите трима пострадали единият е със счупена подбедрица, вторият е с наранявания по главата, а последният е със съмнение за счупени ребра и контузия на белия дроб. „Всички са много опитни алпинисти, но са имали малшанс. По първоначални данни няма опасност за живота им. Дано бързо се възстановят“, допълниха планински спасители. Групата на катерачите е била от над 10 души, сред тях е имало преподаватели и студенти от НСА.