Подходяща храна за декоративен заек (Част 1)

2
Добави коментар

Декоративният заек е домашен любимец с по-особен режим на хранене. Трябва да се обърне особено внимание на това, че този вид питомец е изграден от 80% черва, което означава, че самата животинка до голяма степен зависи от това какво яде. Именно поради тази причина трябва да се внимава с предлаганото му ядене, както и да се следва стриктен режим на хранене, който се променя в зависимост от възрастта на индивида. Повечето здравословни проблеми на мини любимеца произтичат от неправилно поднесените гоздби. За това е много важно да се запознаете с подходящите храни за Вашия домашен заек.

Като виден представител на гризачите, декоративният заек обича да гризе всякакви неща. Това се дължи на факта, че през целия му живот, зъбите не престават да растат и се нуждаят от постоянно изтъркване. Тук ще насоча вниманието ви към двете основни съставки на дневното меню на вашия ушатко – калций и фибри. Независимо от взрастта на животното, то трябва да поема колкото се може по-голямо количество от тези два елемента. Естествено не трябва да се пренебрегват и витамините и минералите. Те трябва да се дават в големи количества и колкото се може по-разнообразни. Избягвайте да поднасяте на мини заека храни, богати на мазнини и въглехидрати.

За да предпазите своя пухкав сладур от възможни стомашни и чревни проблеми (които са най-често срещаните проблеми при този любимец) е добре да знаете, че не е хубаво животинката да остава без храна. Важно е да се обърне внимание, че зайците получават анорексия при липса на храна повече от 24 часа. Ако декоративният ви заек не желае да се храни, то това е сигурен знак за някакъв проблем. Примери за липса на апетит могат да бъдат следните – запек, нарушена чревна фауна, разгонване, израстнали неправилно зъби, болка в коремчето, както и други подобни. Ако зайчето не се е хранило повече от 1 ден и продължава да отказва храна, то е важно веднага да предприемете мерки и да го заведете на ветеринар. Това се прави с цел предотвратяване на по-нататъшни негативни последици.

Друго важно нещо, което трявбва да знаете, за да предпазите декоративния заек от проблеми е, че не е препоръчително да го храните с прясна храна. Под “прясна” имам предвид току що набрана тревичка, както и пресни плодове и зеленчуци. Хубаво е да давате на ушаткото суха храна – сено, гранули, сушени плодове и зеленчуци. Все пак може от време на време да предлагате на заека резен ябълка или друг плод. Това е препоръка от лекарите. Аз съм против това домашните зайци да се хранят само и единствено със суха храна. Все пак дивите зайци не могат да си намерят изсушено ядене директно от природата. Но и не трябва да се прекалява с мократа, прясна храна.

Статии, които могат да Ви бъдат от полза: