В затвора заради къса пола

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Жените в Уганда, които носят къси поли, могат да бъдат осъдени да платят глоба от 10 млн. угандийски шилинга (2500 паунда), да лежат зад решетките до 10 г. или и двете, гласи нов проектозакон, съобщава в. „Дейли мейл“.

Ако бъде приета за закон новата мярка, която е за борба с порнографията, нарочни цензори ще гледат предварително игрални и телевизионни филми, за да решат какво може да бъде пускано за широка употреба.

Автор на закона е Симон Локодо, министър на етиката и интегритета.

По неговите думи „всяка дреха, която разкрива интимни части на човешкото тяло, е незаконна.  Включиелно всичко с дължина над коляното. Ако жена носи мини пола, ще я арестуваме“. Идеята за строгите мерки беше подкрепена от заместник-главния прокурор Фред Рухинди, пише Vesti.bg.

Локондо допълва, че според новите норми звезди като Бионсе или Мадона вече няма да имат достъп до угандийската телевизия. Остава неясно как би реагирал той на евентуална проява на активистките от Фемен в неговата родина.

В страната щяла да бъде въведена и контролна система за „горещи“ адреси в интернет, за да бъдат следени техните ползватели.

Ако законът бъде приет, той ще върне страната в епохата на диктатора Иди Амин, който беше забранил секси облеклата за дамите в Уганда. Много угандийци са против драконовските ограничения и изразиха протеста си в „Туитър“ с лозунга “ Спасете забраната за мини полите!“.

Проектозаконът срещна отпор и в правната комисия на парламента, като според членовете й новата норма влиза в противоречие с гарантирани от конституцията свободи. Според специалистите терминът „порнография“ се тълкува твърде широко в проектозакона – като всяка културна практика, поведение или форма на комуникация, показваща гола гръд, бедра, дупе или гениталии.

Локодо държи на предложението си, което според него щяло да брани жените от изнасилване. Остава неясно как би реагирал той на евентуална проява на активистките от Фемен в неговата родина.