Невена Гюрова: Кольо Добрев е крещял, че ще отвърти главата на Жан Виденов

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Преди време бившият съветник на експремиера Жан Виденов Мирослав Дърмов хвърли бомбата в интервю: “Кукловодите дрогираха Виденов!”. Ще рече, че зараждащата се мафия е обработвала най-сатанизирания и енигматичен министър-председател на прехода с психотропни медикаменти, за да не може да взема адекватни решения и да се провали като управленец.Бившата зам.-шефка на правителствения пресцентър на Жан – Невена Гюрова, която твърди, че в доста отношения е била много по-навътре в кухнята на Виденовото управление, се опитва да доказва пред “ШОУ”, че съветникът Дърмов е изприказвал прекалено много глупости и неистини.

– Вярно ли е твърдението на Мирослав Дърмов, че Виденов е бил “обработван” в началото на залеза си като лидер на партията и премиер, т.е. от пролетта на 1996 г.?
– За мен не е вярно. Аз съм учила и психология и мога да различа симптомите на човек, обработван с психотропни медикаменти. Ако е поискал сам стимуланти, за да бъде по-работоспособен, наистина хвърчи в небесата, но след няколко часа става пълен парцал. Ако пък вместо това са го тъпкали с опиати, едва ли би могъл да работи – след 6-8 часа опиатът трябва да го тръшне и да спи като труп 10-12 часа. А той работеше, хайде, да не е по 16 часа на ден, но от началото до края той си беше работохолик, в кондиция 12-14 ч. в денонощие. Това не може да се обясни с никакви медикаменти.

Отделен е въпросът, че опиатите са ефективни инжекционно. Как си представяте? Всеки ден да му правят инжекции? И премиерът да се подлага на тия инжекции на доверие? Съответното му обкръжение къде е?

Мирослав Дърмов твърди, че това е периодът, когато са го обсебили “Орионци”, където били всички “първаци” от ПГУ, или пък с конспирацията на шестаците от “Мулти”, и в резултат на обработката комуникацията с премиера станала много трудна и непредсказуема.

Нека за момент оставим настрана тази конспиративна теория. Мога да кажа, че Виденов беше толкова некомуникативен в края на управлението си, колкото в началото. Той си беше интровертна личност, каквито бяха Филип Димитров и Иван Костов.

– Да, но Дърмов казва, че комуникацията с Виденов след “медикаментозното му третиране” станала много трудна, информацията за ставащото в държавата едва ли не престанала да го интересува…
– Твърденията на Миро, че Жан Виденов нямал никаква информация за ставащото в държавата, са пълна измишльотина! Той всеки ден получаваше сведения по всички възможни канали. Ще ви кажа, че той още преди да стане премиер и до самата си оставка беше наясно с наследството на Беров,

с игрите на банковото лоби, с мръсната роля на Тодор Вълчев

когото по-късно смени с Любо Христов – един много свестен човек и банкер. Пълният бардак в банковата система не е вина на Жан. Законът за БНБ и Законът за банките и кредитното дело, създадени през 1990 г., даваха огромни правомощия на председателя на БНБ и никакви на министър-председателя и изобщо на изпълнителната власт. Затова най-отговорен за безумното раздаване на банкови лицензи на Сульо и Пульо, както и раздаването на кредити на очевидни мошеници срещу абсурдни обезпечения, беше шефът на БНБ Тодор Вълчев, както и на подуправителите на БНБ. Също носят вина за липсата на какъвто и да е контрол върху дейността на банките.

Следващите по вина са висшите банкови мениджъри, които бяха или мошеници, или некадърници, понякога и двете. А често изпълняваха и партийни поръчки, най-вече на големци от БСП. Като пример за абсурдни обезпечения се сещам за шараните в един развъдник. Плуват си рибоците и хал хабер си нямат, че са донесли на собственика си примерно милион. `Щото си имаше тарифа – аз като банкер ти давам безумен кредит, а ти ми даваш 20% от него. И Жан не е знаел това!? Ами през 1994 г. се развихри огромен банков скандал в Северна България. От 7 банки бяха отмъкнати 100 млн. лв. с протекциите на местните големци от БСП. Е, като гръмна историята,

четирима от ощипаните банкери бяха “самоубити”

А историята гръмна, след като шефът на Пощенска банка Владимир Димитров изпрати лично писмо на Жан как плевенският им клон е бил почти изнуден/принуден от Румен Петков, който тогава беше шеф на плевенското БСП, да даде идиотски кредит на Ангел Златанов – Акрам, който не се обслужва и тежи в портфейла. И след това писмо ли Жан не е знаел какво става в банковата система!?

Така беше и с изопачената истината на т. нар. зърнена криза и т.н. Виденов, естествено, използваше и “другата” система, която не беше измислена от него, а десетки години преди това в нормалните държави, защото се оказва, че върши много добра работа. Имаше информация в изобилие. Даже типично жълта информация, дори в политически контекст. Конкретен пример. Вътрешният му министър Любо Начев имаше връзка с известната тв журналистка от БНТ Валя А. Любо беше лудо влюбен в нея. А Валя го използваше като източник на информация и връзки с други хора на високи постове – също източник на информация. Любо постепенно дотолкова “излезе от час”, че служебните коли на МВР изпълняваха дивни поръчки. Личната му ведомствена кола /той никога не е имал собствена/ превозваше Валя А. на работа в БНТ,

след прекарана любовна нощ с министъра в личния му кабинет в МВР

Тук да поясня какво значи личен кабинет. Виждала съм личния кабинет на Жан, на вътрешния министър, на председателя на парламента. Неголяма стая с бюро, легло, баня с тоалетна, гардеробчета за дрехи и обувки. Скромно, бих казала аскетично обзаведени…

– От връзката на силовия министър с кекава физика и визия и надарената Валя А. ли тръгна падението на Любомир Начев?
– Не, Виденов отдавна имаше информация за тази връзка, при това по три различни независими канала. Той никога не е бил женкар и пияч. Начев залитна по чашката, когато усети, че му подливат вода и почвата под краката му се губи. Вярно, че по-късно се завъртя и около още една тв звезда в БНТ, но това не беше любов.

Ако искате да ви кажа откъде тръгна падението на Любо Начев, трябва да знаете, че това не бяха тези връзки. Просто му спретнаха компромат. Помните репортажа в едно заведение, обграден от манекенки на “Визаж”, манипулиран умишлено в карикатурна светлина. Вие как си представяте охраната на вътрешния министър да допусне тв екип начело с друга тв звезда от националната телевизия до Начев, за да го снима и гаври отблизо с него?! А как си представяте, когато някой е донесъл в БНТ сигнала къде се намира Любо Начев, въпросната звездна репортерка веднага да получи служебна кола и екип, за да се озове светкавично на мястото на събитието?! Тогава такова нещо можеше да се случи само ако в център на София е паднала атомна бомба!

С други думи – това си беше чист и подготвен компромат срещу вътрешния министър.

– От кого и защо?
– Ще започна по-отдалече. Когато Виденов пое властта, в елита на БСП бъкаше от различни лобита. Премиерът искаше на този възлов пост да има независим опитен юрист и криминалист, равно отдалечен от всички крилца и кълки в партията. Но Виденов, както Филип Димитров и Костов, не разбираше от кадри и хора и затова успяха да бламират вътрешния му министър, който се оказа неспособен да издържа на напрежение.

– Някои твърдят, че след като Виденов назначил на негово място Николай Добрев, последният побеснял, защото предпочитал ролята на сив кардинал, а не министерски пост?
– И тук нещата са обърнати наопаки. При реденето на кабинета на Виденов Кольо Добрев до последно е очаквал да бъде вътрешен министър. Побесня, когато е разбрал, че постът му се изплъзва. Из коридорите на “Позитано” са се разнасяли неговите крясъци, че

ще отвърти главата на тоя, “Малкия”. Така наричаше Жан Виденов

открай време, което, естествено, беше доста обидно.

Виж, когато наследи Любо Начев, той зае поста с удоволствие.

– Всъщност кой беше Кольо Добрев?
– Не е нито икона, както го величаят, нито сатана. Той си играеше собствена игра. Имаше много информация като оргсекретар. Единственият път, когато съм го виждала “железният македонец” да плаче, беше когато свалиха партийното знаме от партийния дом. “Знаеш ли – каза ми – че това знаме баща ми го е слагал?”. След това първи побърза да се изнесе на “Позитано”. Може да е играл ролята на “сив кардинал”, но искаше да стане вътрешен министър. Искаше да стане и премиер. Но в тия 20-25 дни преди връщането на мандата беше подложен на неистов натиск от руснаците в лицето на техния силов министър Лобов, а и от американците, да го направи. Мисля, че точно в този период заболя от рак на панкреаса. Казах, че имам специалност психология и знам, че прекалено силният стрес отключва най-напред рак на панкреаса. Той почина през 1998 г., но още на събора на Бузлуджа през 1997 г. приличаше вече на мумия и злобни съпартийци подмятаха, че се е съсухрил, защото го гризяла съвестта, че лишил БСП от власт.

– Вярно ли е, че Николай Добрев се е отнасял демонстративно пренебрежително към Георги Първанов – толкова безличен е бил, а в дните около съставянето на втория нереализирал се кабинет на БСП новоизбраният наследник на Виденов за председател на партията е подтичвал като кученце след Добрев?
– Вярно е. И не само Кольо Добрев се държеше така с него. Към Първанов се отнасяха по същия начин много други фактори в БСП.

– Знаеше ли Виденов, че Първанов има досие в Държавна сигурност?
– Знаеше. Да, знаеше и това. Впрочем за това нещо се говореше и знаеше още при сформирането на Великото Народно събрание, където, ако си спомняте, Първанов влезе като депутат-националист от ОКЗНИ – едно активно партийно мероприятие на преименуваната Държавна сигурност.

– Тогава защо го предлага за свой наследник, давайки си оставката като председател на партията?!
– Защото тогава понятието “досие в ДС” не беше мръсна дума в кръговете на БСП. Между другото, тогава доминираха кръговете на Лилов, Луканов /макар и вече покойник /, Премянов. Живковистите бяха натикани в ъгъла и получиха реванш по-късно, при управлението на Симеон…

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ